• Vystúpenie sokoliarov

          • Sokoliari Aquila z Bojníc nám dnes umožnili nazrieť do tajov sokoliarstva. Potešili nás krátkym kultúrnym vystúpením a predstavili nám dravce, o ktoré sa starajú. Žiaci dostali možnosť dravce pohladkať a odfotiť sa s nimi. 

          • Máj, máj, zelený máj

          • V mesiaci máj sme si s deťmi priblížili zvyky a tradície súvisiace s príchodom leta. Mezi najznámejší zvyk patrí stavanie mája a dodržiava sa dodnes. Deti sa naučili spievať pieseň Sadíme my máje, uplietli si venčeky z púpav a zahrali sa rôzne lúčne hry, ktorými si deti ešte donedávna krátili čas. Taktiež sa oboznámili s pranostikami, ktorými sa riadili naši predkovia.

             

          • MEDZINÁRODNÝ ŠPORTOVÝ VYZÝVACÍ DEŇ

          • Tento deň sa uskutočňuje na medzinárodnej úrovni od roku 1991, na Slovensku od roku 1993. Organizujú sa  športové podujatia, ktorých cieľom je vyzvať čo najväčší počet ľudí k pohybovej aktivite trvajúcej minimálne 15 minút a zároveň ich tým inšpirovať, aby každý deň boli fyzicky aktívni. 

            Do tejto výzvy sme sa zapojili aj my v školskom klube rôznymi pohybovými aktivitami a pridali sa k nám aj žiaci na vyučovaní so svojimi p. učiteľkami. 

          • Blahoželáme

          • Tomáš Vereš získal cenu riaditeľa školy vo výtvarnej súťaží Memoriál M.R.Štefánika s témou Nebeské divadlo.

            Prajeme mu veľa úspechov a tvorivých nápadov.

          • ŠKD/BEHOM K ZDRAVIU!

          • Výborným pohybom k zdraviu je aj beh. My sme si v ŠKD zabehali na lúke formou rôznych naháňačiek a hry na Slepú babu.

          • ČERSTVÉ HLAVIČKY - Kaufland

          • Informácie k hlasovaniu:

             - Hlasovanie bude prebiehať v termíne od 28. 4. 2022 do 1. 6. 2022

             na stránke www.cerstvehlavicky.sk.

            - Je možné hlasovať každý jeden deň iba jedenkrát.

            - Hlasovať môže ktokoľvek, po tom čo sa zaregistruje svojím emailom a telefónnym číslom na vyššie uvedenej stránke (cez počítač, ale aj cez smartfóny).

            Návod ako sa na stránke registrovať a ako hlasovať posielame v prílohe.

             Výsledky hlasovania budú zverejnené najneskôr do 3. 6. 2022 na webovej stránke www.cerstvehlavicky.sk

          • ŠKD / KLOBÚČIK,HOP!

          • Zábavnými, športovými súťažami s využitím značkovacích klobúčikov a malých loptičiek pod hore uvedeným názvom sme si pripomenuli SVETOVÝ DEŇ - POHYBOM K ZDRAVIU. Cieľom tohto dňa je zvýšenie povedomia o zdravom životnom štýle založeného na dostatku primeraného pohybu. 

          • DEŇ ZEME

          • Od roku 1970 si každoročne 22.apríla pripomíname Deň Zeme, ktorý vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Iniciátorom bol environmentálny aktivista, senátor Spojených štátov z Wisconsinu, Gaylord Nelson.

            Cieľom dňa je pripomenutie si   našej závislosti na cenných daroch, ktoré nám poskytuje Zem.

            So žiakmi našej školy sme absolvovali niekoľko zážitkových enviroaktivít:

            - Zbierali sme odpadky počas prechádzky do prírody.

            - Rozprávali sa a diskutovali o našej planéte, o tom, čo pre  ňu môžeme urobiť, ako ju chrániť.

            - Učili sa nové pojmy – uhlíková stopa, separácia, recyklácia,...

            - Výtvarnými aktivitami a kvízmi si upevnili nové vedomosti a poznatky.


            Veríme, že z našich žiakov vyrastú uvedomelí a múdri ľudia s citom pre prírodu.

            Do aktivít ku Dňu Zeme sa deti zapojili aj v poobednej činnosti v školskom klube. V tomto roku sme sa zamerali na dôležitosť triedenia odpadu a tiež na čistenie okolia od odpadkov. 

          • Tvorivé dielne

          • Dňa 22.4. sme pre deti pripravili zážitkové výtvarné aktivity. Ich realizácia bola v rukách šikovných p. lektoriek . Tie deťom pútavým spôsobom priblížili históriu a využitie jednotlivých techník (plstenie z farbenej ovčej vlny, servítková technika) a naučili ich vytvárať niečo nové. Deti vytvorili pekné darčeky k blížiacemu sa Dňu matiek a plstené zvieratká. Aktivity sa im veľmi páčili a mali radosť z vlastnoručne zhotoveného výrobku.

          • ŠKD/Zábavné žonglovanie

          • Na medzinárodný deň žonglovania sme si aj my vyskúšali žonglovanie s loptičkami a kruhmi. Žiaci boli veľmi šikovní a dobre sa pri tom zabavili.

          • ŠKD / KEĎ PRŠÍ

          • Hra je zdroj nových, neopakovateľných zážitkov pre každého z nás. V nich sa prejavujú všetky zložky duševného života - rozum, fantázia, city. Hrou sa rozvíja naša osobnosť. Proces učenia sa detí je neoddeliteľne previazaný s hrou. V dňoch, kedy je nepriaznivé počasie a nedá sa využiť telocvičňa, hráme sa ,,FAREBNÉ HRY", pri ktorých používame netradičné pomôcky, ktoré u detí rozvíjajú motoriku a schopnosť kooperovať v skupine s ostatnými deťmi. 

          • Základný jazykový kurz slovenčiny

          • Vítame nových prvákov (Základný jazykový kurz)

            Tak ako aj iné školy v tomto "pohnutom období" aj naša škola - ZŠ Konská sa rozhodla podať pomocnú ruku a privítať začiatkom apríla dvoch ukrajinských žiakov - prvákov. Od 4. 4. chlapci z Ukrajiny absolvujú základný jazykový kurz slovenského jazyka. V ňom sa zoznámia prostredníctvom zaujímavých a hravých aktivít so základmi slovenčiny. Tešíme sa, že aj my môžeme týmto prispieť a podať pomocnú ruku ľuďom, ktorí sa ocitli v nezávidenia hodnej situácii. Treba si spoločne uvedomiť a pripomenúť, že šťastie ľudí a hlavne detí je podmienené tým, že budú žiť a vyrastať v krajine, kde je MIER !!! 

          • Pytagoriáda

          •  

            Školské kolo Pytagoriády sa uskutočnilo dňa 8.12. 2021. V 3. ročníku sa zapojilo 12 žiakov, do okresného kola postúpilo 10 žiakov. Nakoľko bola trieda v karanténe, žiaci súťažili online z domu. Vo 4. ročníku sa zapojilo 7 žiakov, do okresného kola postúpilo 6 žiakov. Žiaci súťažili online v škole.

            Okresné kolo Pytagoriády sa uskutočnilo 29.3.2022.

            Úspešní riešitelia v 3. ročníku:

            1. Záňová Nella
            2. Rosincová Soňa
            3. Mičuchová Gréta

            Úspešní riešitelia vo 4. ročníku:

            1. Súkeník Lukáš
            2. Čerňanský Adam
            3. Račková Natália
            4. Kollárová Ella

             

            Všetkým gratulujeme a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

             

          • ZÁPIS DO 1.ROČNÍKA

          • Informácie pre rodičov budúcich prváčikov

            Vážení rodičia, zákonní zástupcovia detí,

            ak Vaše dieťa dovŕši vek 6 rokov do 31. augusta 2022, ste povinní prihlásiť ho na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole. (Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť).

            Nástup do školy je jedným z významných období v živote dieťaťa.  Pre dieťa je to prechod z obdobia „hier“ do obdobia „povinností“. Je to však aj obdobie zvýšenej záťaže pre rodičov.

            Zápis do 1. ročníka základnej školy pre nový školský rok 2022/2023  sa bude konať v základnej škole 11.4. 2022 až 13.4. 2022 od 8,30h. do 15,00h. bez prítomnosti zákonných zástupcov.

            Vaše dieťa do 1. ročníka prihlasujete cez ELEKTRONICKÚ PRIHLÁŠKU 👉 https://zs-mskonska.edupage.org/register/

            Tento spôsob sme sa rozhodli vytvoriť vzhľadom na časové zaneprázdnenie rodičov.  Prihlášku vyplníte online doma. Údaje z nej budú zadané do informačného systému školy (ASC agenda). Výrazne sa tým skráti doba vybavenia zápisu. Veríme, že oceníte tento moderný spôsob, ktorý Vám zaberie maximálne 10 minút v pohodlí domova. Údaje vypíšte, prosíme aj s diakritikou (mäkčene, dĺžne).

            Bližšie informácie získate na webovom sídle ZŠ 👉 https://zs-mskonska.edupage.org/text11/

            Usmernenie k prijímaniu detí na vzdelávanie v základnej škole na školský rok 2022/23

            https://www.minedu.sk/usmernenie-k-prijimaniu-deti-na-vzdelavanie-v-zakladnej-skole-na-skolsky-rok-20222023/

            Zákonní zástupcovia môžu dieťa zapísať iba na jednu školu!

            Zákonní zástupcovia môžu dieťa zapísať do ktorejkoľvek základnej školy. 

            Dieťa je oficiálne zapísané až po vydaní rozhodnutia o prijatí dieťaťa do základnej školy.  

          • Veľkonočné zvyky

          • Veľkonočné obdobie sa spája s mnohým zvykmi a tradíciami, ktoré sme žiakom priblížili prostredníctvom zážitkového učenia:  Veľká noc u nás a v zahraničí, symboly Veľkej noci, symbolika jednotlivých dní, tradičné jedlá počas Veľkej noci, veľkonočný kvíz, veľkonočné vinše a básničky, výroba kraslíc, pletenie korbáčov, šibačka a oblievačka ... .

            Do aktivít k tradíciam Veľkej noci sa zapojili aj deti v ŠKD.

          • ŠKD / SVETOVÝ DEŇ ZDRAVIA

          • Tohtoročnou témou Svetového dňa zdravia bola: Naša planéta, naše zdravie. V tomto roku chcela WHO upozorniť okrem iného na stálu potrebu zvyšovania prospešnej aktivity v prírode, ako prevencie mnohých ochorení. K pohybovým aktivitám vedieme deti v klube pravidelne. V tomto roku sme okrem prechádzok, aktívnej chôdze v prírode, pripravili pre deti športový deň pod heslom PRIPRAVIŤ SA, POZOR, HÝB SA! Pohyb v prírode nás uvoľňuje a robí zdravšími a šťastnejšími. 

          • TIMSS 2023

          • Dňa 23.3.2022 sa v našej škole vo  4. ročníku uskutočnilo pilotné meranie TIMSS 2023. Do testovania sa zapája viac ako 60 krajín sveta. Naša škola bola vybraná, aby sa zapojila  do tohto medzinárodného projektu v rámci Slovenska.  Ide o medzinárodne uznávané meranie výkonu žiakov v matematike a prírodných vedách. TIMSS je navrhnutý tak, aby meral a interpretoval rozdiely v národných vzdelávacích systémoch s cieľom pomôcť zlepšiť vyučovanie a učenie sa matematiky a prírodných vied na celom svete. Štvrtáci sa úspešne „popasovali“ s testom z matematiky a prírodovedy a tiež vyplnili dotazník pre žiakov. Všetko robili online, takže si precvičili nielen čítanie s porozumením, ale aj svoje počítačové zručnosti.

          • Marec - mesiac knihy

          • Dnes čítanie považujeme za základnú znalosť a pre mnohých z nás je tiež veľkou zábavou, no nebolo tomu vždy tak. V 18. storočí mnohí ľudia pokladali čítanie kníh za nepotrebnú vec. Venovali sa mu iba vzdelanci a bohatí ľudia, ktorí boli oveľa gramotnejší a mohli si knihy dovoliť. Práve v tom období vznikol marec mesiac knihy. Prvý jarný mesiac bol vyhlásený ako mesiac knihy v roku 1955 na počesť významného slovenského buditeľa Mateja Hrebendu.

            Počas tohto mesiaca sme venovali aj my v škole pozornosť knihám a ich čítaniu. Spoločne so žiakmi sme realizovali mnohé aktivity. Žiaci ilustrovali prečítaný príbeh, vytvorili si triednu knižnicu z prečítaných kníh, stvárňovali svoje obľúbené literárne postavy.