• Lazy Goat

          • ​​​Dňa 21.2. 2023 sme si so žiakmi 2. - 4. ročníka urobili výletík, pričom  sme spojili príjemné s užitočným.

            V KD Rajec nám talentovaní mladí herci predstavili činohernú anglicko-slovenskú rozprávku s pesničkami, inscenovanú ako učebnú pomôcku pre začiatočníkov.

            Rozprávka o namyslenej a drzej koze je predlohou voľnej divadelnej adaptácie, ktorá využíva princíp mravného posolstva klasických bájok, kde zvieratá sú príklady modelových ľudských vlastností v hravej a komickej forme.

            Predstavenie Lazy goat sa žiakom veľmi páčilo!

            NO NIELEN TO ..... aj cestovanie vláčikom z Rajeckých Teplíc do Rajca a dlhšia prechádzka na vlakovú stanicu  urobila deťom radosť. 

            POSILNILI SME DUŠU I TELO!

             

             

        • Oznam - Jarné prázdniny
          • Oznam - Jarné prázdniny

          • Vážení rodičia,

            oznamujeme Vám, že od 27.februára do 3.marca 2023 majú žiaci základnej školy jarné prázdniny.

            V prevádzke nie je ŠKD.

            Začiatok vyučovania po prázdninách je v pondelok 6. marca 2023.

             

             

          • Opäť veľká gratulácia!

          • Blahoželáme Kristínke Kardošovej, ktorá obhájila svoj recitačný talent na krajskom kole súťaže recitátorov z celého Žilinského kraja v prednese slovenskej povesti Šaliansky Maťko.

            Kristínka sa umiestnila  na krásnom 3. mieste a urobila nám tým veľkú radosť!

          • Bezpečne na internete a ochrana osobných údajov

          • V mesiaci február sme sa venovali problematike bezpečnosti na internete, ochrane osobných údajov a zabezpečenia súkromia v moderných technológiách. Často totiž bez uváženia na rôznych stránkach zverejňujeme svoje fotografie, myšlienky, názory, miesto aktuálneho pobytu a iné údaje, ktoré môže niekto zneužiť.

            Danú tému sme s menšími deťmi riešili cez rozprávky na stránke ovce.sk, starší zase získali cenné informácie a pozreli si zaujímavé videá od „Školy na kolesách“ a na stránkach Bezpečne na nete.

          • ŠKD / KUKAJ.SK

          • V rámci environmentálnej výchovy, hlavne v zimnom období, sledujeme priame prenosy živočíchov pri kŕmidlách. Deti videli spevavce, ktoré dobre poznajú - sýkorky, vrabce, drozdy, ďatla. Ale aj také, ktoré sú im menej známe - brhlík, glezg. Na kŕmidlách videli aj veveričky. Z archívov sme si pozreli medvede, jelene, diviaky v bahnisku. Bociany vo vysoko postavených hniezdach. Sovy ako sa starajú o svoje mláďatá, ale aj dravce ako sa hostia na svojom úlovku. 

          • ŠKD / FINANČNÁ GRAMOTNOSŤ

          • Opäť sme sa venovali aktivitám v oblasti finančnej gramotnosti. Teraz to bola téma VRECKOVÉ. S deťmi sme si vysvetlili pojem vreckové a na čo môžu financie z vreckového použiť. 

            Na príkladoch nákupu v hračkárstve deti zisťovali či Radke a Radkovi bude stačiť vreckové 20€ na kúpu vybratých hračiek. 

          • Projektové vyučovanie na angličtine

          • Nadobudnuté vedomosti je najlepšie precvičovať a utvrdzovať si v reálnych situáciách. Žiaci si už známe slovné spojenia a frázy pravidelne utvrdzujú prostredníctvom projektov z bežného života. A IDE IM TO!

          • UČÍME SA VONKU - ENVIRONMENTÁLNA VÝCHOVA

          • Dnes sme boli s druhákmi v lese urobiť zvieratkám radosť!

            Vonkajšie prírodné prostredie ponúka všetko, čo na svoj zdravý fyzický a psychický vývin deti potrebujú.

            Snažíme sa našim žiakom ponúknuť také aktivity, ktoré rovnako podporujú aj ich kreativitu a zvyšujú ich povedomie o dôležitosti ochrany životného prostredia.

            Dnes sme boli s druhákmi v lese urobiť zvieratkám radosť. Priniesli sme im maškrty do blízkeho senníka.

            A nielen to, zabavili sme sa i my!

            Hľadali a pozorovali sme stopy v snehu. Behali po stopách zajaca poľného. Váľali sa v snehu ako malé líšťatá a na záver v tichosti pozorovali zvieratká v blízkom lesíku. Oplatilo sa byť tichučko. Videli sme zajka a srnku.

          • ŠKD/SNEHOVÉ RADOVÁNKY

          • Výdatná snehová nádielka umožnila deťom z ŠKD užiť si ho plnými dúškami. Veľmi sa tešili z klzakovania a stavania snehuliakov, no najväčšiu radosť mali zo spoločne postaveného Iglu.

          • Návšteva Krajskej knižnice v Žiline

          • Žiaci 3. a 4. ročníka navštívili Krajskú knižnicu v Žiline. Bol pre nich pripravený bohatý program. Tretiaci sa zúčastnili prednášky o komixe - jeho vzniku, histórií až po súčasnú dobu. Následne v skupinách vytvorili svojho komixového hrdinu a vytvorili mu meno a charakterizovali jeho vlastnosti. Štvrtáci absolvovali výstavu Vedecká hračka a mali možnosť vyskúšať si programovanie ľudovej piesne v programovacom jazyku. 

            Štvrtáci boli nadšení vedeckými hračkami ale aj programovaním (micro:bit) v Krajskej knižnici v Žiline.

          • Imatrikulácie a návšteva predškolákov

          • Utorok, 31.1.2023, bol pre prvákov významným dňom – uskutočnili sa  Imatrikulácie a navštívili ich aj kamaráti zo škôlky. Predškoláci boli veľmi zvedaví ako to v škole naozaj vyzerá, čo všetko sa už stihli deti naučiť a ako sa im darí. Prváci im predviedli, čo všetko sa od septembra naučili. Ukázali ako už vedia čítať, písať, počítať, skladať a vymýšľať slová i vety, spievať pesničky či hrať rôzne hry. Ale ani predškoláci nesedeli len tak. Pani učiteľka mala aj pre nich pripravené zábavné úlohy, pri ktorých si potrápili svoje hlavičky a ukázali ako sú pripravení na školu. Na záver si všetci spoločne zaspievali. Predškolákom sa u prvákov páčilo a už teraz sa tešia na svoj zápis do školy.

            V prváckej triede potom nasledovalo slávnostné pasovanie – Imatrikulácie, kde si deti za úspešne zvládnuté úlohy a za zvládnutý 1. polrok v škole ako odmenu odniesli svoje prvé školské hodnotenie, "Certifikát prváka", pero a  knihu.

             

          • Fašiangový čas

          • Fašiangové či karnevalové obdobie sa považuje za prechod medzi zimou a jarou - je to čas maškarných zábav a plesov. Toto obdobie sme oslávili aj so žiakmi v škole netradičným vyučovaním v maskách. 

        • Všetkovedko- vyhodnotenie
          • Všetkovedko- vyhodnotenie

          • Dňa 30.11. 2022 sa uskutočnila celoslovenská súťaž Všetkovedko. Štartovné bolo 5€. Prihlásení žiaci riešili úlohy z prvouky, vlastivedy, prírodovedy, slovenského a anglického jazyka, matematiky, informatiky, hudobnej a výtvarnej výchovy. Vyhodnotenie súťaže bolo v januári. Kto sa zaradil vo svojej kategórii medzi 30 % najúspešnejších riešiteľov, získal titul a diplom VŠETKOVEDKO a peknú cenu. Ostatní získali titul a diplom VŠETKOVEDKOV UČEŇ a malú spomienku na súťaž.

            Kategórie:

            Všetkovedko 2- zapojilo sa 8 žiakov, 3 získali titul Všetkovedko a 5 získali titul Všetkovedkov učeň

            Všetkovedko 3- zapojilo sa 6 žiakov, 1 získal titul Všetkovedko a 5 získali titul Všetkovedkov učeň

            Všetkovedko 4- zapojilo sa 14 žiakov, 4 získali titul Všetkovedko a 10 získali titul Všetkovedkov učeň

            Všetkým zúčastneným gratulujeme!

             

          • BLAHOŽELÁME

          • Dňa 23. 01. 2023 sa v Centre voľného času Žilina konalo okresné kolo súťaže v prednese slovenskej povesti ŠALIANSKY MAŤKO.

            Našu školu v 1.kategórii reprezentovala žiačka 2. ročníka Kristínka Kardošová s povesťou BABA JAZYČNICA.

            Kristínka natoľko zaujala porotu, že sa jej rozhodla udeliť 1. MIESTO a  postup do krajského kola.

            Kristínke blahoželáme a prajeme nech jej to recituje aj v krajskom kole.

          • ŠKD/CVIČÍME-RADOSŤ TELU ROBÍME!

          • Aj keď nám január nedoprial sneh a často prší, pohybovým aktivitám sa nevyhýbame. Cvičiť, hýbať sa môžeme aj vo vnútri. Deti si pri hrách rozhýbu celé telo, kompenzujú si doobedné sedenie v škole. Aj takto ich vedieme k pravidelnému pohybu. 

          • OZNAM ŠJ

          • Vážení rodičia,

            výška príspevku za stravovanie v školskej jedálni s platnosťou od 01. 01. 2023 sa zvyšuje. Cena stravného lístka: I. stupeň ZŠ (roč. 1-4): od 1.1.2023 : 1,80€ / 1 obed.

            Cena zahŕňa zvýšenú sumu na nákup potravín a príspevok na režijné náklady na jedlo.

            Príspevok zákonného zástupcu žiaka na nákup potravín na jedno jedlo pre žiaka základnej školy podľa Finančného pásma A je spolu 1,50 € – 2. pásmo z finančných pásiem nákladov na nákup potravín na jedno jedlo podľa vekových kategórií stravníkov s účinnosťou od 01.01.2023.
            Okrem príspevkov na nákup potravín zákonný zástupca žiaka hradí aj čiastočné režijné náklady vo výške 0,30 € v úhrne na stravu na jeden deň.

             Zverejnené: 7.1.2023

             

             

          • ŠŤASTNÉ A VESELÉ  prajeme....

          • Vianoce krásne a čisté ako sneh,

             na stole nech všetkým ľuďom rozvoniava oblátka a med.

             Nech každé srdiečko sťa oheň zahorí,

             všetkých ľudí nech láska a dobro naplní.

             Nielen na Vianoce a na Nový rok,

             ale počas všetkých dní.   

            Zamestnanci školy a žiaci želajú úspešný a šťastný nový rok.