• ŠKD/SVETOVÝ DEŇ ZDRAVEJ VÝŽIVY

          • Pri príležitosti tohto dňa sme si pripomenuli to, aké je pre naše zdravie dôležité mlieko a výrobky z neho. Deti v projekte NIELEN KRAVA MLIEKO DÁVA z vlastnej skúsenosti rozprávali o tom, že využívame mlieko nielen od kravičiek, ale aj od oviec a kôz. Vytvorili sme lúku, na ktorej sa tieto zvieratá pasú. Deti si navrhli vlastnú krabičku na mlieko. V školskej jedálni si pochutnali na mlieku a domov si odniesli jogurt. Mlieko a mliečne výrobky dostávajú deti k obedu pravidelne. 

          • ŠKD/INTERAKTÍVNE ČÍTANIE S READMIO

          • S deťmi sme začali čítať rozprávky a príbehy s aplikáciou READMIO. Je to aplikácia, v ktorej sú rozprávky a príbehy doplnené zvukmi. Pri čítaní sa príbeh doplní zvukovou kulisou. Deti to veľmi baví a nevedia sa dočkať ďalšieho čítania. Aj takýmto spôsobom u detí podporujeme záujem o čítanie. 

            Okrem čítania rozprávok a príbehov je dôležité aj ich počúvanie, hlavne pre prvákov, lebo ešte nepoznajú všetky písmená a nevedia čítať. Počúvanie pomáha deťom pri oddychu, ale aj pri rozvíjaní slovnej zásoby, pozornosti, sústredení, predstavivosti. Navyše v nich vyvoláva záujem o ďalšie príbehy a rozprávky. Okrem využívania klasických tlačených kníh a CD s rozprávkami využívame tablet s aplikáciou Readmio. 

          • MILÁ BABKA, MILÝ DEDKO, ĎAKUJEME VÁM ZA VŠETKO!

          • Mesiac október je už tradične venovaný našim starkám, starkým, babkám i dedkom.

            Pri tejto príležitosti si žiaci našej školy ako poďakovanie za všetko, čo im starí rodičia odovzdali, za ich veľkú lásku a obetavosť pripravili krátky program a zhotovili pre nich pekné pozdravy. 

            Uctime si starších ľudí, venujme im chvíľu času, obdivu, lásky i porozumenia. A nielen 1. októbra, nielen v októbri.

            Žiaci ZŠ Konská

            ŠKD/ÚCTA K STARŠÍM

            Deti z ŠKD tiež vyjadrili úctu a poďakovanie starým rodičom v podobe básní a piesne.

             

          • Výstava kníh

          • Čitateľská gramotnosť má vo výchovno-vzdelávacom procese významné miesto pri osvojovaní, spracovaní a následnom využití poznatkov a informácií. Dobré čitateľské zručnosti sú predpokladom kvalitného zvládnutia učiva, a to nielen v predmete slovenský jazyk a literatúra, ale aj iných vyučovacích predmetoch. Takisto sa prejavujú aj v praktickom živote žiaka. Našim cieľom je, aby žiaci mali radosť a potešenie z čítania, aby sa vrátili späť ku knihe a naučili sa čítať s porozumením. Pri hľadaní možností ako zaujímavým spôsobom podporiť čítanie žiakov a ich záujem o knihy sme využili aj výstavu kníh spojenú s predajom. Verím, že si žiaci nájdu cestu ku knihám.

          • Vyhodnotenie Dňa kaše

          • Aktivita  z oblasti zdravej výživy "Na raňajky bude kaša" pripravená pre rodičov a žiakov našej školy sa bohužiaľ ukázala pre mnohých z nich ako nie príliš atraktívna, nakoľko sa do nej zapojili iba 9 žiaci, čo predstavuje približne 13% žiakov z celej školy. Je smutné, že napriek predĺženému termínu sa nezapojilo viac žiakov. Do aktivíty z Dňa kaše sa zapojila aj MŠ v spolupráci so školskou jedálňou. Pani kuchárky pripravili 10. 10. naším škôlkárom na desiatu chutnú krupicovú kašu s ovsenými vločkami. Téma zdravej výživy a dôležitosti raňajok pre dobré fungovanie žiaka v škole je stále aktuálna a je potrebné, aby sa o nej hovorilo. Veď koľkokrát sa stane, že niektoré dieťa zje svoje prvé jedlo až na veľkej prestávke!

            Ďakujeme všetkým rodičom, ktorí sa zapojili do výzvy, pripravili spolu so svojimi deťmi chutnú kašu a zaslali foto!

          • Európsky deň jazykov 2023

          • Heslom tohto roka je: "Povedzme ÁNO jazykom!"​​​​​​​​​

            ​​​​​​​

            26. september vyhlásila Rada Európy ako Európsky deň jazykov. Cieľom Európskeho dňa jazykov je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania. 

            Tento deň sme si aj my  pripomenuli prostredníctvom rôznorodých aktivít:

            Druháci prezentovali svoj projekt s názvom "Greetings" priamo v angličtine a  pohybom.

            Tretiaci svojim spolužiakom priblížili ako sa stravujú bežní Angličania počas celého dňa.

            Štvrtáci zas predviedli svoj projekt o najvýznamnejších budovách a symboloch Londýna,  nezabudli ani na vlajku Veľkej Británie.

            Na záver sme si všetci pochutili na typickom anglickom čiernom čaji s mliekom a  koláčikom Jablkový Crumble.

             

          • ŠARKANIÁDA

          • Plnou parou k nebesám! 

            Aj takto by sme mohli nazvať dnešné jesenné slnečné popoludnie. Žiaci našej školy predviedli na oblohe nad lúkou pri ZŠ Konská farebné divadlo. A bolo sa veru na čo pozerať, nakoľko nám vetrík krásne dopomohol.

          • Deň kaše - Výzva

          • Výzva ku Dňu kaše (10. október)

            Medzinárodný deň kaše

            Deň kaše je medzinárodný deň, ktorý sa každoročne oslavuje 10. októbra. Tento deň je organizovaný charitatívnou organizáciou pod názvom Mary´s Meals, ktorá pomáha deťom žijúcim v chudobných krajinách sveta tým, že im poskytuje každodenné jedlo v škole. 

            Hlavným cieľom Dňa kaše je upozorniť na dôležitosť výživného jedla pre každé dieťa sveta a zároveň podporiť stravovací program Mary's Meals, ktorý poskytuje jedlo deťom v chudobných oblastiach. Osvedčenou praxou Mary's Meals je poskytovať deťom porciu kaše alebo iného jednoduchého jedla v školách, čím ich pritiahne do vzdelávacieho procesu a zlepší ich životné podmienky. Týmto spôsobom organizácia prispieva k boju proti hladu a zabezpečuje, aby deti mali prístup k vzdelaniu. 

            Aj naša škola by sa rada pripojila k tomuto dôležitému odkazu charitatívnej organizácie Mary´s Meals tým, že pripomína rodičom, aká dôležitá je pre žiaka výživná strava ( hlavne raňajky), aby sa dieťa mohlo plnohodnotne zapojiť a úspešne pracovať na výchovno-vzdelávacom procese.

            Preto, milí rodičia, ak vám naozaj záleží na zdraví a vzdelaní svojich detí, zapojte sa v dňoch 9. – 13. októbra do školskej výzvy „Na raňajky bude kaša!“ a pripravte spolu s deťmi tento chutný a výživný pokrm . Postačí ak si svoju kašu uvaríte aspoň jeden deň v tomto týždni.  

            Ako dôkaz, že ste našu výzvu brali vážne je, keď pošlete 1 fotografiu z prípravy vašej  kaše alebo odfotený vlastnoručne napísaný recept s ilustráciou prípravy vašej  kaše do 13. 10. 2023 na mail: skolskemaily@gmail.com .

                   

          • Koncert PRVÁ POMOC

          • Dnešný deň bol pre našich žiakov iný. Deti sa dozvedeli a naučili základy prvej pomoci. Od zavolania na telefonickú linku 155 (aj to, prečo volať práve 155), nahlásenia správnych a dôležitých údajov (ktoré sú to a prečo sú také dôležité), cez priebeh telefonátu, až po záchranu ľudského života a príchod zdravotníckeho personálu. Prednáška bola doplnená o pesničky s videoprojekciou.

            Program dňa bol doplnený o vyhlásenie mimoriadnej situácie a celá budova školy bola evakuovaná. Toto cvičenie bolo realizované v spolupráci s Hasičským záchranným zborom v Žiline. Žiaci  mali možnosť vidieť a zažiť činnosť hasičov v akcii  - hľadanie stratenej osoby v budove, evakuovanie zranenej osoby a lokalizáciu, hasenie požiaru v budove.

            Ďakujeme za krásny deň.

          • ŠKD/ KLUB V POHYBE

          • Európsky týždeň športu

            V ŠKD sme pripravili pre žiakov rôzne športové hry a súťaže v behu, v zdolávaní prekážkovej dráhy, cvičenie s kruhmi a obručami. Taktiež si deti zahrali tenis, bedminton a kolky, a vyskúšali si aj slalom medzi kužeľmi s hokejkami.

          • Európsky týždeň športu (22. 9. - 29. 9.)

          • V tomto týždni sme aj my oslávili a zapojili sa do tohto európskeho sviatku športu iným spôsobom ako doteraz. Počas celého týždňa sme zaviedli tzv. "Retro-prestávky", kedy žiaci všetkých ročníkov trávili veľkú prestávku pohybom na čerstvom vzduchu v areáli našej školy. Pritom si samozrejme vychutnávali svoje desiaty. Takýmto spôsobom sme si zaspomínali na staré časy, kedy podobne trávili veľké prestávky rodičia alebo starí rodičia našich žiakov. Okysličenie detských hlavičiek a pohyb na vyhradených priestoroch areálu školy sa blahodárne prejavili aj na lepšom školskom výkone detí. Ďalším prvkom ETŠ bolo zavedenie aspoň jednej "pohybovo-relaxačnej chvíľky" počas niektorej vyučovacej hodiny (mimo TaŠV) každý deň v tomto týždni. Vďaka pani triednym učiteľkám sa dosiahlo prostredníctvom krátkych kreatívnych pohybovo-relaxačných aktivít osviežiť a spestriť výchovno-vzdelávací proces v tomto týždni, venovanom dôležitosti pohybu a športu.

            Určite chceme pokračovať aj inokedy, ak dovolí počasie a časový priestor vo vyučovaní!