• Prázdninová jazyková výzva

          • Vážení rodičia a žiaci,

            • Jej zámerom je, aby si dieťa každý deň prečítalo jedno jednoduché zadanie (napr. Ktoré jedlo ti dnes najviac chutilo? alebo Aký dobrý skutok si dnes urobil/-a?...), popremýšľalo a odpovedalo zapísaním svojej odpovede do predpripravených listov. Pričom často stačí napísať slovo, slovné spojenie či vetu.
            • Táto letná aktivita nemá byť ani náhodou prázdninovou domácou úlohou, má však pomôcť dieťaťu, aby zostalo "v kontakte" s čítaním a písaním.
            • Výzva je vhodná pre deti na 1. stupni ZŠ.
            • Na každý prázdninový týždeň má dieťa len 1 A4, takže si výzvu môže so sebou kamkoľvek zobrať.

            Zo zapojených detí vyberieme v septembri tri a pošleme im praktický darček. Podmienky zapojenia nájdete na konci výzvy.

             

          • Naše posledné školské dni

          • Vyučovanie v závere školského roka naberá iný priebeh a je hravejšie. Absolvovali sme besedu s rodičom z triedy - pani Čillíkovou, ktorá žiakom predstavila povolanie farmaceutky. Priblížila nám jej každodennú prácu, ukázala žiakom nástroje ktorými pripravujú mastičky.

            Spolužiačka Natálka nám predstavila svoj hudobný nástroj violončelo a zahrala spolužiakom rôzne skladby.

            Počas exkurzie v Rajeckých Tepliciach sme navštívili kúpele, ochutnali vodu, obajvili korunovačné klenoty v trezore kúpeľov a mnoho iného.

            Posledný školský deň sme strávili na farme u spolužiaka Mateja Kováča, kde sme pozorovali zvieratá, súťažili, vozili na koníkoch a naberali atmosféru blížiacich sa prázdnin.

          • Behom cez prekážky!

          • Zdolávať prekážky je nielen dôležité, ale aj prospešné. Samozrejme, môžeme si toto tvrdenie vysvetliť dvojako. Prvé vysvetlenie: Život nám kladie pod kolená prekážky a my aj napriek tomu, že je to namáhavé, mali by sme sa snažiť ich prekonať a ísť ďalej. Druhé vysvetlenie: Na telesnej a športovej výchove pri samotnom behu na funkčnom ihrisku nám robí prekážku horúce počasie, rozohriaty umelý podklad ihriska a tiež prekážky - športové náradie, ktoré musíme prekonať (prekročiť, preskočiť, podliezť..) Keďže pohyb je zdravý a my máme po ňom endorfínové pocity, robíme to radi a s plným nasadením. Musíme však právom uznať, že dievčatám zo 4. ročníka to ide o čosi lepšie ako chlapcom. Takže chlapci, treba viac trénovať a využívať akýkoľvek druh pohybu na svoje zlepšenie kondície!

          • HRA S TIEŇOM

          • Cieľom dnešnej aktivity bolo pozorovaním zistiť, ako vzniká tieň, čo sa s ním deje a či ho vôbec môžeme vždy nájsť.

            Hlavným zdrojom svetla je samozrejme slnko. Preto sme na pozorovanie využili dva dni – zamračené  a slnečné počasie. Na pripravené hárky papiera si deti zakresľovali rôzne druhy tieňov svojich prinesených hračiek.

            Jednoduchou hrou a vlastným zážitkom žiaci zisťovali, kedy je tieň najostrejší, najmenej viditeľný, najkratší, najdlhší a ako s ním môžeme pohybovať vpravo alebo vľavo.

            Počas práce žiaci premýšľali, diskutovali, hľadali odpovede a nakoniec  dospeli k názoru, že je to tým, ako sa hýbe slnko. 

            Na záver si vyskúšali výtvarnú techniku tieňovania.

          • Rozlúčka štvrtákov

          • Dňa 23.6. 2023 sa žiaci štvrtého ročníka rozlúčili s I. stupňom na našej základnej škole. Pripravili si pekný program, v ktorom sa poďakovali pani riaditeľke, pani učiteľkám, pani vychovávateľkám, pani kuchárkam a pani školníčke. Rozlúčili sa aj s ostatnými triedami, pre ktoré si pripravili súťaž v tancovaní.  Dúfame, že na našu školu budú mať len pekné spomienky. Na ďalšej plavbe im želáme slnečné počasie, žiadne búrky a správny vietor do plachiet. 

          • Svätojánske ohne - 24. jún

          • A máme to tu!

            Leto je potvrdené už aj astronomicky.  Na našej pologuli si tak užívame najdlhší deň roka a s ním sa začína pre deti najobľúbenejšie ročné obdobie.

            Oheň je  typický pre vítanie leta. Predovšetkým vatry, okolo ktorých sa spieva a tancuje. Počas svätojánskej noci sa dodnes kladú tzv. Jánske ohne. Symbolicky predstavujú slnko, ktoré je  na vrchole síl. 

            Preto sme sa i my vybrali do prírody zapáliť si oheň a opiecť mňamku. Deti sa dosýta vyšantili a zdravo unavené  vracali späť do školy.

          • Deň otcov a rodiny

          • V piatok 16.6. areál školy opäť ožil vďaka rodičovskej rady, obecnému zastupiteľstvu a zamestnancom ZŠ s MŠ. Inak povedané, zorganizovali ďalší ročník DEŇ OTCOV A RODINY. Oteckovia nám opäť  ukázali, že vek nie je pre nich prekážkou. Vďaka tomuto stretnutiu dokázali, že si život užívajú plným priehrštím ako jedna rodina. Prialo nám pekné počasie, ale aj vládla príjemná atmosféra. Na účastníkov čakal síce nabitý, ale pestrý program. Dobrú náladu podporili rôzne atrakcie – vozenie na koňoch, pena pre deti, skákacie  hrady, maľovanie na tvár, súťaže, divadelné predstavenie a DJ Ľubo. Vôňa guláša pritiahla všetkých prítomných aj k výbornému občerstveniu. Jednoducho povedané, že opäť vydarená akcia, ktorá kypela dobrou náladou, smiechom a priateľstvom. Možno aj takýmto spôsobom si vedia rodičia našej školy spríjemniť letné dni. Veríme, že si  so sebou  odniesli domov radostné zážitky a spomienky.

          • Enviromentálna výchova

          • Byť ekologický je trendom našej spoločnosti. K tomu, aby sme aj ekologickejšie žili potrebujeme  zmeniť aj naše návyky. Počas školského roka sme sa so žiakmi venovali mnohým oblastiam ochrany životného prostredia, šetreniu energií, recyklovaniu a objavovali mnohé ekologické spôsoby, cez ktoré sme pestovali u žiakov aj nové návyky. Vyrábali sme ručný papier, pozorovali klíčenie semien, poznávali dary prírody cez bylinky a varili bylinkové čaje a aj športovali.

          • Americký futbal

          • V mesiaci máj a jún sa žiaci 2., 3. a 4. ročníka zapojili do projektu "Americký futbal". Počas hodín telesnej a športovej výchovy sa prostredníctvom pána Michala zoznámili s pravidlami tejto najobľúbenejšej športovej americkej hry. Popritom sa zahrali rôzne kreatívne pohybové hry s typickou "sploštenou" loptou, a tým si overili tímového ducha i svoje fyzické schopnosti. Žiaci sa tešili na každú jednu hodinu amerického futbalu s pánom MIchalom. Ešte raz vďaka za vydarený projekt, ktorý bol pre žiakov našej školy veľkým prínosom v oblasti telesnej a športovej výchovy.

          • Koncert ZUŠ Rajec

          • ZUŠ Rajec sa nám 2.júna predstavila so svojím orchestrom a to koncertom s populárnou hudbou. Žiaci mali obrovský kultúrny zážitok, postupne sa oboznamovali s jednotlivými hranými skladbami. Cez zážitkovú formu sa dozvedeli nové informácie o rytme a postupne na rôznych ukážkach si vypočuli ako vzniká melódia. Na záver si aj zatancovali, čo sa im veľmi páčilo.

          • Školský výlet

          • So žiakmi sme oslávili MDD netradične na školskom výlete v Budatínskom hrade v Žiline. Žiaci mali možnosť zúčastniť sa prehliadky po hrade, boli sme si spoločne pozrieť Kaplnku a v závere dňa sme sa zoznámili s remeslami tkanie a drôtovanie. Pre žiakov mali remeselníci pripravené aktivity, ktoré žiakov zaujali a vyskúšali si prácu remeselníkov. Zažili sme výbornú atmosféru, prialo nám aj počasie a prežili sme krásny MDD.

          • Od pokusu k poznaniu

          • Prváci vstupom do školy začali viac vnímať a spoznávať veličinu času. Najskôr ohraničením rôznych činností signálom, neskôr cez zážitok. Deti si vytvorili vlastné presýpacie hodiny, pomocou ktorých  odmeriavali písanie slov, zjedenie desiaty, prichystanie pomôcok na vyučovanie, urobenie počtu drepov ... . Potom v skupinkách zostrojili kyvadlá, ktorými tiež odmeriavali dĺžku času pri rôznych činnostiach. Zistili však, že rôzne presýpacie hodiny a kyvadlá neodmerali čas úplne správne ani presne a najpresnejším meradlom času sú hodiny. Týmto zábavným a zážitkovým spôsobom učenia  sa deti lepšie naučili vnímať veličinu času.