• Apríl - mesiac lesov

          •  ZAČNI S RETRO VRECKOVKAMI 

            Cieľom našej školy nie je len vzdelávať, ale i formovať osobnosť žiaka vo vzťahu k okolitému prostrediu, v ktorom žije.  Vytváraním rôznych modelových situácií podnecujeme žiakov zamyslieť sa...

            Zamyslieť sa nad kultúrou, tradíciami, životným prostredím, prácou s financiami, životným štýlom.

            Pri príležitosti sviatku  lesov sme navrhli  Aprílovú výzvu, ktorá začala  21.4. 2023  a veríme, že potrvá ....​​​

            V minulosti sa bežne používali látkové vreckovky a utierky. Nebol problém ich oprať, vyžehliť a používať dookola znova a znova. Zisťujeme, že naši starí rodičia žili v mnohých smeroch ekonomicky, ale aj ekologicky.

            Deti navrhovali akým spôsobom by mohli predchádzať tvorbe papierového odpadu, a tým uchránili lesy pred drevorubačmi. Okrem toho si preopakovali vedomosti o stromoch v našom okolí a snažili sa ich výtvarne stvárniť.  Na čom inom ak nie na odrezkoch z dreva namiesto plastových podložiek?

            Veríme, že sa  z našich žiakov stanú ľudia, ktorí budú šíriť dobro pre palnétu Zem aj vo svojich rodinách.


            Prváci a druháci si v školskom klube Apríl-mesiac lesov pripomenuli spoločnou prácou Zvieratá v našich lesoch ​​​​​​​a vychádzkami do prírody. 

          • ŠKD/Planéta zaplavená odpadkami

          • V ŠKD sme pri príležitosti Dňa Zeme uskutočnili aktivitu s názvom Planéta zaplavená odpadkami. Deti nakreslili  rôzne časti prírodného prostredia a z výkresov vytvorili planétu. Odpadky, ktoré denne vyhadzujeme do koša, sme ukladali na planétu, až bola celá zaplavená odpadom. Spolu sme sa snažili vymyslieť, ako by sa ešte dali využiť, aby sme zachránili Zem.  

        • DEŇ ZEME - 22. apríl
          • DEŇ ZEME - 22. apríl

          • Mottom tohtoročných osláv  je  „Investujte do našej planéty“

            22. apríla si ľudia na celom svete už viac ako 50 rokov rôznymi aktivitami pripomínajú DEŇ ZEME. Zásluhu na tom má environmentálny aktivista a senátor Spojených štátov z Wisconsinu Gaylord Nelson, ktorý si zaumienil, že prostredníctvom Dňa Zeme zareaguje na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia.

            Motto tohto roku je  „Investujte do našej planéty“.

            Aj na našej škole sme sa rozhodli investovať do našej planéty - našu energiu a chuť pracovať.

            Najprv sme sa so žiakmi porozprávali o životnom prostredí, prečo a ako ho môžeme chrániť. Potom sme si to aj prakticky vyskúšali – poupratovali sme areál, okolie školy a niektoré priestranstvá v obci. Všetci veríme, že sme neurobili dobrý skutok len pre našu obec ale pre celú planétu.

            Odmenou nám bola aj sladká pozornosť od pani starostky.

             

            Deti v školskom klube pripravili na podporu uvedomenia si dôležitosti ochrany planéty plagátiky na tému Zem je v našich rukách.

             

          • Živočíšna ríša - integrované tematické vyučovanie

          • V dnešnom svete je pozitívny vzťah k životnému prostrediu veľmi dôležitý a vedieme k tomu aj žiakov našej školy. Pomocou rôznych úloh sme aktivizovali žiakov v environmentálnych činnostiach a upevňovali v nich pozitívny vzťah k životnému prostrediu a celej živočíšnej ríše. Na hodinách prírodovedy sme cez bádateľské aktivity, prácu s encyklopédiami objavovali tajomstvá ríše zvierat. V závere sme vytvorili LapBook – knihu, do ktorej sme vložili všetky objavené informácie o zvieratách.

        • Deň narcisov
          • Deň narcisov

          • Deň narcisov je jedinečná verejno-prospešná zbierka Ligy proti rakovine. Tento rok sa zbierka konala 20. apríla. Našu školu navštívili žiačky  zo ZŠ  Kamenná Poruba. Každý, kto sa zapojil do zbierky, pripol si na svoj odev žltý kvietok – narcis. Aspoň takýmto gestom sme vyslali odkaz onkologickým pacientom, že nie sú vo svojom ochorení sami, že ich boj sa týka nás všetkých a že majú našu podporu.
             

        • Pytagoriáda
          • Pytagoriáda

          • V tomto školskom roku žiaci prejavili záujem o školské kolo Pytagoriády.  V kategórii P3 sa zúčastnilo 8 žiakov, z ktorých bolo 7 úspešných. V kategórii P4 sa zúčastnilo 11 žiakov. Úspešných bolo 6 žiakov. Najúspešnejší riešitelia postúpili do okresného kola, ktoré sa konalo v marci.

            Cieľom súťaže bolo podchytiť záujem žiakov o matematiku, rozšíriť a prehlbiť vedomosti žiakov.

            Okresné kolo:

            Úspešní riešitelia - 3. ročník

            1. Tomáš Vereš - dosiahol plný počet bodov + čas

            2. Nela Súkeníková

            3. Matej Kováč

             

            Úspešní riešitelia - 4. ročník

            1. Niko Karpáč

            2. Dominik Pohanka

            3. Nella Záňová

            4. Andrej Kianička

            Všetkým zúčastneným žiakom gratuľujeme.

          • ŠKD / CHROBÁK TRUHLÍK

          • Pri čítaní tejto knihy sa deti postupne zoznamovali s rôznym druhom hmyzu, jeho vývinom, užitočnosťou, alebo škodlivosťou pre prírodu a človeka. Každý druh sme po prečítaní našli na internete a deti tak spoznali aj jeho skutočnú podobu a vlastnosti. Zaujímavá bola pre ne jedovatá májka fialová, zvláštna krtonožka či splošťula bahenná. Niektoré druhy sa nám podarilo identifikovať aj reálne pri pobyte v prírode. 

          • Veľká noc

          • Krásne prežitie Veľkonočných sviatkov, veľa lásky a rodinnej pohody praje kolektív ZŠ.

          • ŠKD/ MAŇUŠKA- ZAJAC

          • K symbolom Veľkej noci patrí okrem šibačky, oblievačky a vajíčok aj zajac. Naša tvorba bola tentokrát zameraná na výrobu bábok v podobe zajaca. Ušili sme si ho podľa jednoduchého strihu a dokreslili podľa vlastných predstáv.

          • NOC v ŠKOLE

          • Tento rok sa aj žiaci našej školy zapojili do už 18. ročníka akcie Noc s Andersenom, ktorú podporuje Spolok slovenských knihovníkov a knižníc.

            Noc s Andersenom je úspešné medzinárodné podujatie, do ktorého sa zapájajú knižnice a školy nielen v Českej republike a na Slovensku, ale aj v Poľsku, Slovinsku, Chorvátsku, Bulharsku, Grécku, Veľkej Británii, Nemecku, Dánsku, Novom Zélande, Malte, Španielsku, Portugalsku, Švajčiarsku, Francúzsku a Taliansku.
            Počas Noci s Andersenom strávili naše deti nezabudnuteľnú noc plnú čítania, zábavy, dobrodružstiev a súťaží. Zážitky im pomáhajú postupne nadobúdať pozitívny vzťah k čítaniu, ku knižniciam a kultúrnemu a zmysluplnému tráveniu voľného času.

             

          • Prváci v knižnici

          • Dňa 30.3. naši prváci navštívili knižnicu v obci. Čakala ich pani knihovníčka, ktorá si pre nich prichystala aktivity spojené s rozprávkami. Deti  spoznali známych zberateľov rozprávok, znaky rozprávok (boj dobra a zla, čarovné predmety, hovoriace zvieratá, opakujúce sa magické číslice ...) a potom sa zapojili do zábavného hľadania rozprávkových dvojíc a lúštenia hádaniek. Za svoju snahu dostali peknú odmenu.

            Návšteva knižnice sa prvákom páčila a určite sa sem vrátia, aby si vypožičali peknú knižku na čítanie.