• ŠKD/Zábavné žonglovanie

          • Na medzinárodný deň žonglovania sme si aj my vyskúšali žonglovanie s loptičkami a kruhmi. Žiaci boli veľmi šikovní a dobre sa pri tom zabavili.

          • ŠKD / KEĎ PRŠÍ

          • Hra je zdroj nových, neopakovateľných zážitkov pre každého z nás. V nich sa prejavujú všetky zložky duševného života - rozum, fantázia, city. Hrou sa rozvíja naša osobnosť. Proces učenia sa detí je neoddeliteľne previazaný s hrou. V dňoch, kedy je nepriaznivé počasie a nedá sa využiť telocvičňa, hráme sa ,,FAREBNÉ HRY", pri ktorých používame netradičné pomôcky, ktoré u detí rozvíjajú motoriku a schopnosť kooperovať v skupine s ostatnými deťmi. 

          • Základný jazykový kurz slovenčiny

          • Vítame nových prvákov (Základný jazykový kurz)

            Tak ako aj iné školy v tomto "pohnutom období" aj naša škola - ZŠ Konská sa rozhodla podať pomocnú ruku a privítať začiatkom apríla dvoch ukrajinských žiakov - prvákov. Od 4. 4. chlapci z Ukrajiny absolvujú základný jazykový kurz slovenského jazyka. V ňom sa zoznámia prostredníctvom zaujímavých a hravých aktivít so základmi slovenčiny. Tešíme sa, že aj my môžeme týmto prispieť a podať pomocnú ruku ľuďom, ktorí sa ocitli v nezávidenia hodnej situácii. Treba si spoločne uvedomiť a pripomenúť, že šťastie ľudí a hlavne detí je podmienené tým, že budú žiť a vyrastať v krajine, kde je MIER !!! 

          • Pytagoriáda

          •  

            Školské kolo Pytagoriády sa uskutočnilo dňa 8.12. 2021. V 3. ročníku sa zapojilo 12 žiakov, do okresného kola postúpilo 10 žiakov. Nakoľko bola trieda v karanténe, žiaci súťažili online z domu. Vo 4. ročníku sa zapojilo 7 žiakov, do okresného kola postúpilo 6 žiakov. Žiaci súťažili online v škole.

            Okresné kolo Pytagoriády sa uskutočnilo 29.3.2022.

            Úspešní riešitelia v 3. ročníku:

            1. Záňová Nella
            2. Rosincová Soňa
            3. Mičuchová Gréta

            Úspešní riešitelia vo 4. ročníku:

            1. Súkeník Lukáš
            2. Čerňanský Adam
            3. Račková Natália
            4. Kollárová Ella

             

            Všetkým gratulujeme a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

             

          • ZÁPIS DO 1.ROČNÍKA

          • Informácie pre rodičov budúcich prváčikov

            Vážení rodičia, zákonní zástupcovia detí,

            ak Vaše dieťa dovŕši vek 6 rokov do 31. augusta 2022, ste povinní prihlásiť ho na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole. (Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť).

            Nástup do školy je jedným z významných období v živote dieťaťa.  Pre dieťa je to prechod z obdobia „hier“ do obdobia „povinností“. Je to však aj obdobie zvýšenej záťaže pre rodičov.

            Zápis do 1. ročníka základnej školy pre nový školský rok 2022/2023  sa bude konať v základnej škole 11.4. 2022 až 13.4. 2022 od 8,30h. do 15,00h. bez prítomnosti zákonných zástupcov.

            Vaše dieťa do 1. ročníka prihlasujete cez ELEKTRONICKÚ PRIHLÁŠKU 👉 https://zs-mskonska.edupage.org/register/

            Tento spôsob sme sa rozhodli vytvoriť vzhľadom na časové zaneprázdnenie rodičov.  Prihlášku vyplníte online doma. Údaje z nej budú zadané do informačného systému školy (ASC agenda). Výrazne sa tým skráti doba vybavenia zápisu. Veríme, že oceníte tento moderný spôsob, ktorý Vám zaberie maximálne 10 minút v pohodlí domova. Údaje vypíšte, prosíme aj s diakritikou (mäkčene, dĺžne).

            Bližšie informácie získate na webovom sídle ZŠ 👉 https://zs-mskonska.edupage.org/text11/

            Usmernenie k prijímaniu detí na vzdelávanie v základnej škole na školský rok 2022/23

            https://www.minedu.sk/usmernenie-k-prijimaniu-deti-na-vzdelavanie-v-zakladnej-skole-na-skolsky-rok-20222023/

            Zákonní zástupcovia môžu dieťa zapísať iba na jednu školu!

            Zákonní zástupcovia môžu dieťa zapísať do ktorejkoľvek základnej školy. 

            Dieťa je oficiálne zapísané až po vydaní rozhodnutia o prijatí dieťaťa do základnej školy.  

          • Veľkonočné zvyky

          • Veľkonočné obdobie sa spája s mnohým zvykmi a tradíciami, ktoré sme žiakom priblížili prostredníctvom zážitkového učenia:  Veľká noc u nás a v zahraničí, symboly Veľkej noci, symbolika jednotlivých dní, tradičné jedlá počas Veľkej noci, veľkonočný kvíz, veľkonočné vinše a básničky, výroba kraslíc, pletenie korbáčov, šibačka a oblievačka ... .

            Do aktivít k tradíciam Veľkej noci sa zapojili aj deti v ŠKD.

          • ŠKD / SVETOVÝ DEŇ ZDRAVIA

          • Tohtoročnou témou Svetového dňa zdravia bola: Naša planéta, naše zdravie. V tomto roku chcela WHO upozorniť okrem iného na stálu potrebu zvyšovania prospešnej aktivity v prírode, ako prevencie mnohých ochorení. K pohybovým aktivitám vedieme deti v klube pravidelne. V tomto roku sme okrem prechádzok, aktívnej chôdze v prírode, pripravili pre deti športový deň pod heslom PRIPRAVIŤ SA, POZOR, HÝB SA! Pohyb v prírode nás uvoľňuje a robí zdravšími a šťastnejšími. 

          • TIMSS 2023

          • Dňa 23.3.2022 sa v našej škole vo  4. ročníku uskutočnilo pilotné meranie TIMSS 2023. Do testovania sa zapája viac ako 60 krajín sveta. Naša škola bola vybraná, aby sa zapojila  do tohto medzinárodného projektu v rámci Slovenska.  Ide o medzinárodne uznávané meranie výkonu žiakov v matematike a prírodných vedách. TIMSS je navrhnutý tak, aby meral a interpretoval rozdiely v národných vzdelávacích systémoch s cieľom pomôcť zlepšiť vyučovanie a učenie sa matematiky a prírodných vied na celom svete. Štvrtáci sa úspešne „popasovali“ s testom z matematiky a prírodovedy a tiež vyplnili dotazník pre žiakov. Všetko robili online, takže si precvičili nielen čítanie s porozumením, ale aj svoje počítačové zručnosti.

          • Marec - mesiac knihy

          • Dnes čítanie považujeme za základnú znalosť a pre mnohých z nás je tiež veľkou zábavou, no nebolo tomu vždy tak. V 18. storočí mnohí ľudia pokladali čítanie kníh za nepotrebnú vec. Venovali sa mu iba vzdelanci a bohatí ľudia, ktorí boli oveľa gramotnejší a mohli si knihy dovoliť. Práve v tom období vznikol marec mesiac knihy. Prvý jarný mesiac bol vyhlásený ako mesiac knihy v roku 1955 na počesť významného slovenského buditeľa Mateja Hrebendu.

            Počas tohto mesiaca sme venovali aj my v škole pozornosť knihám a ich čítaniu. Spoločne so žiakmi sme realizovali mnohé aktivity. Žiaci ilustrovali prečítaný príbeh, vytvorili si triednu knižnicu z prečítaných kníh, stvárňovali svoje obľúbené literárne postavy.

          • Európsky deň spotrebiteľov- 15. marec

          • Pri tejto príležitosti sme sa so žiakmi rozprávali, že každý spotrebiteľ má právo na výrobky a služby v bežnej kvalite. Ak výrobok nespĺňa požadovanú kvalitu, máme právo ho reklamovať, musíme mať však na to potrebné doklady. Žiaci uvádzali príklady zo života, kedy museli tovar reklamovať a ako pri reklamácii postupovali.  Svoje vedomosti z finančnej gramotnosti si precvičovali cez webovú stránku zlatka.in, kde riešili rôzne zaujímavé úlohy a hry.

          • Medzinárodný deň lesov

          • Tento deň si pripomíname každoročne 21. marca.

            O význame lesa a ďalších iných zaujímavostiach o lese nám prišli porozprávať poľovníci Janka a Jozef z Rajeckej Lesnej.

            Ďakujeme!

            ŠKD / ŠPORTU HOVORÍME ÁNO 

            Príchod jari sme v klube privítali novými pohybovými aktivitami. Deti si pri nich rozvíjali schopnosť relaxovať pravidelným pohybom. Zapájali sa do skupinových športových hier. Naučili sa nové pohybové hry a zasúťažili si v netradičných disciplínach - štafeta s farebnými vrchnáčikmi, červený a čierny, štafeta s lietajúcim tanierom a loptičkami, molekuly, zvieracie rozcvičky s loptou (tučniak, žubrienka, kačka). 

          • Deň meteorológie

          • Každoročne je  marec spájaný so Svetovým dňom meteorológie. 

            Tohtoročný Svetový meteorologický deň bol venovaný téme oceánu, podnebiu a počasiu.

            S prvákmi sme sa zamerali na bližšie spoznávania počasia - jeho pozorovanie, zaznamenávanie, značenie, premenlivosť, pôsobenie na človeka a prírodu.  A to všetko prostredníctvom zážitkového učenia.

            Vytvorili sme si malú meteorologickú stanicu, pohybom znázorňovali ako na nás počasie pôsobí, zatancovali si pri piesni Klope, klope dáždik a prehĺbili si už získané poznatky z meteorologických značiek počasia.

            Tento deň sme sa venovali téme počasia vo všetkých ročných obdobiach. Žiaci priraďovali počasie k správnemu ročnému obdobiu a dopĺňali vhodné aktivity a správne oblečenie v danom ročnom období. Vytvorili tak spoločné projekty.

            Meteorológia - pozorovanie počasia a prírodných javov, vyjadrenie týchto javov v pranostikách.

          • ŠKD / TVORÍME KNIHU

          • Pri príležitosti MARCA - MESIACA KNIHY sme sa zapojili do XXlll. ročníka medzinárodnej súťaže TVORÍME VLASTNÚ KNIHU. Téma tohto ročníka bola: O ČOM ŠUMIA STROMY. Cieľom bolo prebudiť tvorivosť detí. Podporiť detskú fantáziu vo výtvarnom vyjadrení. A navyše prebudenie ekologického povedomia, vnímanie vzťahu medzi človekom a okolitým prostredím, lásky k prírode. 

          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

          • Aj na našej škole každoročne zaznieva umelecké slovo prostredníctvom žiakov, ktorí sa zapoja do Hviezdoslavovho Kubína – najstaršej a najprestížnejšej súťaže umeleckého prednesu slovenskej i svetovej poézie a prózy. Do školského kola sa tento rok zapojilo vyše 20 žiakov. Najlepší recitátori boli odmenení vecnou odmenou. Výhercom blahoželáme.

          • ŠKD / HOBBYHORSING

          • V netradičných športových disciplínach sme deťom predstavili nový HOBBYHORSING. Vznikol v čase covidovej pandémie na popud milovníkov koní, ktorí nemohli so svojími miláčikmi súťažiť. Vymysleli si konskú hlavu, krásne umelecky spracovanú, a predvádzajú celý parkur aj doma v izbe. My sme využili našich drevených koníkov. 

          • ŠKD / PENIAŽTEK ZLATKO

          • Do rozvíjania finančnej gramotnosti sa aktívne zapájame aj v školskom klube. V tomto školskom roku nám v tom pomáha PENIAŽTEK ZLATKO. Predstavil nám našu menu, bankomat a pokladničku. Precvičili sme si s ním ako nakupujeme a počítame s eurami, koľko stojí nákup, koľko máme eur v hotovosti. Porovnával s nami ceny tovaru. Naučil nás spočítať cenu tovaru v nákupnom vozíku. 

          • ŠKD / ZIMA S KNIHOU

          • S deťmi sme sa zapojili do čitateľskej výzvy Krajskej knižnice v Žiline ZIMA S KNIHOU, ktorá trvala od 1.12.2021 do 25.2.2022. Úlohou detí bolo po prečítaní knihu ohodnotiť ľubovoľným počtom hviezdičiek podľa toho, ako sa im kniha páčila, a potom nakresliť obrázok k prečítanému. Deti čítali knihy v klube s pani vychovávateľkou, ale aj na vyučovaní v rámci mimočítankového čítania. 

          • Deň počítačovej bezpečnosti alebo bezpečne na internete

          • Bez počítačov a internetu si už hádam náš život nevieme ani predstaviť. Vďaka internetu sa dozvedáme tie najaktuálnejšie informácie, pomáha nám pri vzdelávaní, učení, práci a tiež slúži na komunikáciu s priateľmi ... . Často však bez uváženia na rôznych stránkach zverejňujeme svoje fotografie, myšlienky, názory, miesto aktuálneho pobytu a iné údaje. Akosi zabúdame na to, že na opačnom konci nemusí sedieť chlapec/dievča s vekom a fotografiou, ktorú si udáva v svojom profile.

            Naším cieľom bolo upozorniť na problematiku ochrany súkromnej IT techniky a hlavne na ochranu svojich osobných údajov a súkromia v moderných technológiách. Podarilo sa nám to zábavným a zaujímavým spôsobom vďaka videu od „Školy na kolesách“ a internetovým stránkam, ktoré sa danej problematike venujú (zodpovedne.sk, bezpecnenainternete.sk, ovce.sk).

          • Finančná gramotnosť- Ochrana osobných údajov

          • V januári sme sa venovali téme Ochrana osobných údajov pri príležitosti medzinárodného dňa, ktorý bol 28.1. Žiakom sme vysvetlili, aké je dôležité dávať si pozor na osobné údaje, ktoré sa často vyžadujú hlavne na sociálnych sieťach, ako môžu byť zneužité. Deti sme oboznámili s tým, ako sa dajú zneužiť doklady- kartička poistenca, občiansky preukaz, platobné karty. Žiaci uvádzali rôzne opatrenia proti zneužitiu- nenosiť PIN kód so sebou, stratu ihneď nahlásiť,... . Tému sme doplnili pozeraním krátkych animovaných príbehov na stránke ovce.sk, ktorá je zameraná na prevenciu rizík na internete (zverejňovanie osobných údajov, nakupovanie cez internet, reklamy,...).