• Slávnostné ukončenie školského roku 2021/2022

          • Posledný júnový deň je určite najobľúbenejším dňom všetkých žiakov. Práve dnes sa ho dočkali. Pani riaditeľka Mgr. Monika Vysoká slávnostne ukončila školský rok, vyhodnotila výchovno-vzdelávacie výsledky jednotlivých tried a žiakov. Povzbudila ich do ďalšej práce a štvrtákom popriala veľa úspechov v školách na druhom stupni. Najlepší žiaci z jednotlivých tried boli ocenení knižnou odmenou a potleskom ostatných. Všetkým prajeme krásne prázdniny bez úrazov!!!

          • Exkurzia v Obecnej knižnici

          • Žiaci 1. a 2. ročníka navštívili Obecnú knižnicu. Milo nás privítala pani knihovníčka spolu s pani metodičkou,kde nám vysvetlili fungovanie knižnice a výpožičky kníh. Žiakov potešila prednáška pani metodičky o knihách Guľko Bombuľko pre prvákov a Mimi a Líza pre druhákov. Strávili sme príjemné chvíle, dozvedeli sa veľa nových vecí a namotivovali sme sa na letné čítanie kníh počas prázdnin.

          • Čítajme si 2022

          • Celoslovenský detský čitateľský maratón „ČÍTAJME SI...“ je aktivitou Linky detskej istoty, ktorá v spolupráci s knižnicami, školami a klubmi po celom Slovensku, ako i s ďalšími partnermi projektu chce motivovať deti k čítaniu kníh a k pravidelným návštevám knižníc. Cieľom čitateľského maratónu je zapojiť čo najväčší počet detí, ktoré budú čítať súčasne v danom termíne vo viacerých mestách či obciach a na viacerých miestach po celom Slovensku. Do čitateľskéhoo maratónu sme sa tradične zapojili aj my.

          • Didaktické hry

          • V pondelok sme využili slnečné počasie a strávili doobedie so žiakmi športovými aktivitami a letným oddychom.

          • Beseda

          • 22.júna sme mali besedu s pánom Viliamom Macekom, ktorý žil 50 rokov v USA. Žiakom vyrozprával svoj životný príbeh, opísal im  svoje detstvo, ale aj to, ako sa dostal do zahraničia, kde pracoval a priblížil spôsob života v cudzine. Odpovedal aj na všetky zvedavé otázky žiakov a preskúšal ich vedomosti z anglického jazyka. Strávili sme príjemné doobedie a ďakujeme mu, že si našiel čas podeliť sa o svoje spomienky s našími žiakmi.

          • Deň kvetov (21.6.)

          • Pri tejto príležitosti s cieľom podporiť zdravý životný štýl v podobe vychádzky a pobytu v prírode sme žiakom ponúkli možnosť zapojiť sa do Veľkej letnej súťaže  o najkrajšiu kyticu z lúčnych kvetov.

            Do súťaže sa zapojilo 20 detí so svojimi krásnymi  výtvormi. Aby sme mohli vybrať tie najkrajšie, muselo prebehnúť hlasovanie. Každej kytici bolo pridelené číslo a žiaci mohli tajne zahlasovať za 3 pre nich najzaujímavejšie. Nehlasovali len žiaci. Pripojili sa aj pani učiteľky, pani riaditeľka, pani upratovačka a pani kuchárky.

            No a víťazkami sa stali:

            1. miesto NATÁLKA RAČKOVÁ (4.ročník)
            2. miesto LUCKA MARTINKOVÁ (3.ročník)
            3. miesto ANETKA PRIELOŽNÁ ( 2.ročník),                      EMKA FRIČOVÁ  (1.ročník)

            VÍŤAZKÁM BLAHOŽELÁME!

          • Anglické divadielko v podaní žiakov 4.ročníka

          • Žiaci 4.ročníka si na hodnách angličtiny pripravili bábkové divadlo s názvom Three Billy - Goats. Prezentovali sa pred žiakmi našej školy, ktorým sa toto divadielko páčilo aj keď nebolo od profesionálov. Odniesli sme si krásny kultúrny zážitok.

          • Sladká hodina slovenčiny

          • Posledné hodiny vyučovania v tomto školskom roku si naši prváci spestrili netradičnou zážitkovou hodinou slovenského jazyka.

            Svoje nadobudnuté vedomosti a zručnosti využili pri príprave Nepečenej torty z BB keksov.

            A aký bol postup práce?

            Nasledovný...

            1. Nájsť správny recept na internete.
            2. Recept prečítať a porozumieť mu.
            3. Pripraviť si správne ingrediencie podľa receptu.
            4. Rozdeliť sa do skupín. Každé dieťa priložilo ruku k dielu.
            5. Vymiešať, vymixovať, osladiť, poukladať, ponatierať, navrstviť, ozdobiť.
            6. Dezert dať zachladiť.
            7. Poupratovať.

            A to najlepšie na koniec.... MAŠKRTIŤ!

            Ku chutnému a vychladenému dezertu  žiaci dostali džúsiky od sponzora KOFOLA  a.s.

            Aby som nezabudla! 

            Deti boli pred prácou poučené o bezpečnosti pri práci a správnej hygiene počas prípravy. Všetkému porozumeli a skutočne aj všetko krásne dodržiavali. A aj preto sa z výsledku svojej práce mohli tešiť!!

             

             

             

          • Záverečné hodnotenie projektu Spolu múdrejší

          • Ako každý projekt aj projekt Spolu múdrejší bol pre našu školu prínosom. Pomohol a zabezpečil pokrok nielen vo vzdelávaní, pretože reagoval na individuálne potreby jednotlivých žiakov, ale aj po emocionálnej stránke, lebo boli vytvorené vhodné podmienky na rovnoprávne vzdelávanie všetkých zainteresovaných žiakov. Žiaci sa pravidelne a s radosťou zúčastňovali projektu Spolu múdrejší. Zistili, že im to vo veľkej miere pomáha lepšie pochopiť učebnú látku vo vyučovacom procese a častejšie zažívali pocit lepšieho hodnotenia vyučujúceho. Pozitívne reakcie prišli  aj zo strany rodičov. Naša škola je otvorená podobným výzvam ako bol tento projekt.

          • Exkurzia

          • Dňa 15.6. sa žiaci 3. ročníka zúčastnili prírodovednej exkurzie v Konskej u pána Zajaca- chovateľa a záchranára zvierat. Po vrelom privítaní a pohostení, pokračoval pán Zajac zaujímavou prednáškou o zvieratkách, ktoré sme potom aj naživo videli. Tí odvážnejší si mohli pohladkať netopiera a nakŕmiť opičky alebo mláďatá sokolov. Strávili sme tam veľmi pekné dopoludnie, ktoré v deťoch zanechalo príjemné pocity a nezabudnuteľné zážitky.

            Vyjadrujeme veľké poďakovanie rodine Zajacovcov, že nám pripravila takýto krásny deň. 

          • DOPRAVNÁ VÝCHOVA

          • Na hodinu dopravnej výchovy sme si pozvali pánov z Mestskej polície Rajec. Naše pozvanie prijali a s veľkou chuťou si užili hodinu strávenú s nami.  Pripomenuli nám  všetko dôležité pre cyklistov a kolobežkárov na ceste, potrénovali s nami na dopravnom ihrisku a na záver si nás vyskúšali. Otázky sme všetky zvládli, preto sme dostali  zaslúženú odmenu. Nakoniec sme si zapriali mnoho hodín na ceste bez nehôd a občerstvili sa nápojmi z KOFOLY a.s. Rajecká Lesná, ktoré sme dostali ako sponzorský dar.

            PRVÁCI A DRUHÁCI 

             

          • Ukončenie základného kurzu slovenského jazyka

          • Na konci mája bol ukončený Základný kurz slovenského jazyka, ktorý úspešne absolvovali dva ukrajinskí žiaci. Chlapci sa veľmi snažili zvládnuť základné jazykové zručnosti zo slovenského jazyka v najviac využívaných oblastiach života (pozdravy, zdvorilostné frázy, farby, škola, rodina, obchod, dom a zariadenie, oblečenie, ľudské telo, záujimové činnosti ...) Do našej školy pribudla len nedávno ďalšia ukrajinská žiačka, ktorá sa so  slovenčinou ešte len postupne zoznamuje. Prajeme im veľa úspechov!!! 

          • Blahoželáme

          • Deniske Hodásovej za 1. miesto v kategórii dievčat do 10  rokov na Školských majstrovstvách okresu Žilina v šachu.

             

            Blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalšej reprezentácii.

          • Projekt Archimedove zázračné stroje

          • Žiaci sa preniesli do Archimedovej doby. Pomocou moderných online nástrojov zozbierali informácie o starovekom svete a fungovaní dobových strojov. Zistili, že aj jednoduché vynálezy dokázali zachrániť mesto Syrakúzy pred útočníkmi. Zo žiakov sa stali stavitelia, keď si pomocou získaných informácií zostrojili najskôr maketu ulice a následne model vlastného stroja.

          • ŠKD / DEŇ DETÍ

          • VYBÍJACÍ MARATÓN 

            Tohtoročný deň detí sme oslávili nie tradičnými súťažami a hrami, ale VYBÍJACÍM MARATÓNOM. Existuje veľa variácií vybíjanej a niektoré z nich sme sa zahrali. Obľúbenou sa stala Rýchla vybíjaná, pretože má jednoduché pravidlá. Zábavné boli vybíjané so zvieracími názvami: Na jeleňa, Na kohúta, Húsky a netradičná bola vybíjaná Na bránky. Deti si užili veľa zábavy a krásny slnečný deň.