• ŠKD/Cvičíme pre zdravie!

          • Počasie nám nedovolilo ísť von, preto sme využili telocvičňu a rozhýbali sme sa rôznymi zábavnými cvikmi. Vyskúšali sme si zvieracie pohyby ako tučniak, žaba, pavúk, psík, kačka a ťava jednohrbá.

        • Vreckové – finančná gramotnosť
          • Vreckové – finančná gramotnosť

          • Vreckové je ideálnym spôsobom, ako deti postupne a primerane učiť narábať s peniazmi. Výskumy potvrdzujú, že deti, ktoré dostávali vreckové, si s väčšou pravdepodobnosťou rozvinú do dospelosti silné schopnosti finančného plánovania a je menej pravdepodobné, že sa dostanú do dlhov. Vreckové dieťa učí hodnote peňazí a dôležitým životným zručnostiam - ako míňať, zarábať, sporiť alebo požičiavať peniaze. „Ideálny čas, kedy deťom začať dávať vreckové a osvojiť si tento zvyk v rodine, je nástup do školy.  Prváčik by už mal byť dostatočne zodpovedný, aby peniaze dokázal nestratiť a zvažovať, na čo ich minie,“ hovorí detská psychologička. „Moment, keď rodičia začnú dávať dieťaťu vreckové, dieťa zároveň považuje za veľký prejav dôvery v jeho zodpovednosť,“ dopĺňa psychologička, prečo je tento krok správnym rozhodnutím.

            So žiakmi sme sa rozprávali na túto tému, vysvetlili sme si význam vreckové a sporenie, žiaci písali, čo by urobili s  20 €. Len malá časť žiakov by si aj niečo odložila, väčšina detí by všetko minula. Preto je veľmi dôležité, aby sa deti už na  1. stupni ZŠ naučili správne narábať s financiami. Téme sa venovali aj žiaci v ŠKD.

            Vypočuli sme si poučnú rozprávku O kúzelnom strome, ktorá približuje dôležitosť sporenia deťom pochopiteľnou formou. Na príklade troch bratov výstižne ukazuje význam tvorby rezervy a rozvážneho míňania finančných prostriedkov.

          • Lazy Goat

          • ​​​Dňa 21.2. 2023 sme si so žiakmi 2. - 4. ročníka urobili výletík, pričom  sme spojili príjemné s užitočným.

            V KD Rajec nám talentovaní mladí herci predstavili činohernú anglicko-slovenskú rozprávku s pesničkami, inscenovanú ako učebnú pomôcku pre začiatočníkov.

            Rozprávka o namyslenej a drzej koze je predlohou voľnej divadelnej adaptácie, ktorá využíva princíp mravného posolstva klasických bájok, kde zvieratá sú príklady modelových ľudských vlastností v hravej a komickej forme.

            Predstavenie Lazy goat sa žiakom veľmi páčilo!

            NO NIELEN TO ..... aj cestovanie vláčikom z Rajeckých Teplíc do Rajca a dlhšia prechádzka na vlakovú stanicu  urobila deťom radosť. 

            POSILNILI SME DUŠU I TELO!

             

             

        • Oznam - Jarné prázdniny
          • Oznam - Jarné prázdniny

          • Vážení rodičia,

            oznamujeme Vám, že od 27.februára do 3.marca 2023 majú žiaci základnej školy jarné prázdniny.

            V prevádzke nie je ŠKD.

            Začiatok vyučovania po prázdninách je v pondelok 6. marca 2023.

             

             

          • Opäť veľká gratulácia!

          • Blahoželáme Kristínke Kardošovej, ktorá obhájila svoj recitačný talent na krajskom kole súťaže recitátorov z celého Žilinského kraja v prednese slovenskej povesti Šaliansky Maťko.

            Kristínka sa umiestnila  na krásnom 3. mieste a urobila nám tým veľkú radosť!

          • Bezpečne na internete a ochrana osobných údajov

          • V mesiaci február sme sa venovali problematike bezpečnosti na internete, ochrane osobných údajov a zabezpečenia súkromia v moderných technológiách. Často totiž bez uváženia na rôznych stránkach zverejňujeme svoje fotografie, myšlienky, názory, miesto aktuálneho pobytu a iné údaje, ktoré môže niekto zneužiť.

            Danú tému sme s menšími deťmi riešili cez rozprávky na stránke ovce.sk, starší zase získali cenné informácie a pozreli si zaujímavé videá od „Školy na kolesách“ a na stránkach Bezpečne na nete.

          • ŠKD / KUKAJ.SK

          • V rámci environmentálnej výchovy, hlavne v zimnom období, sledujeme priame prenosy živočíchov pri kŕmidlách. Deti videli spevavce, ktoré dobre poznajú - sýkorky, vrabce, drozdy, ďatla. Ale aj také, ktoré sú im menej známe - brhlík, glezg. Na kŕmidlách videli aj veveričky. Z archívov sme si pozreli medvede, jelene, diviaky v bahnisku. Bociany vo vysoko postavených hniezdach. Sovy ako sa starajú o svoje mláďatá, ale aj dravce ako sa hostia na svojom úlovku. 

          • ŠKD / FINANČNÁ GRAMOTNOSŤ

          • Opäť sme sa venovali aktivitám v oblasti finančnej gramotnosti. Teraz to bola téma VRECKOVÉ. S deťmi sme si vysvetlili pojem vreckové a na čo môžu financie z vreckového použiť. 

            Na príkladoch nákupu v hračkárstve deti zisťovali či Radke a Radkovi bude stačiť vreckové 20€ na kúpu vybratých hračiek. 

          • Projektové vyučovanie na angličtine

          • Nadobudnuté vedomosti je najlepšie precvičovať a utvrdzovať si v reálnych situáciách. Žiaci si už známe slovné spojenia a frázy pravidelne utvrdzujú prostredníctvom projektov z bežného života. A IDE IM TO!

          • UČÍME SA VONKU - ENVIRONMENTÁLNA VÝCHOVA

          • Dnes sme boli s druhákmi v lese urobiť zvieratkám radosť!

            Vonkajšie prírodné prostredie ponúka všetko, čo na svoj zdravý fyzický a psychický vývin deti potrebujú.

            Snažíme sa našim žiakom ponúknuť také aktivity, ktoré rovnako podporujú aj ich kreativitu a zvyšujú ich povedomie o dôležitosti ochrany životného prostredia.

            Dnes sme boli s druhákmi v lese urobiť zvieratkám radosť. Priniesli sme im maškrty do blízkeho senníka.

            A nielen to, zabavili sme sa i my!

            Hľadali a pozorovali sme stopy v snehu. Behali po stopách zajaca poľného. Váľali sa v snehu ako malé líšťatá a na záver v tichosti pozorovali zvieratká v blízkom lesíku. Oplatilo sa byť tichučko. Videli sme zajka a srnku.

          • ŠKD/SNEHOVÉ RADOVÁNKY

          • Výdatná snehová nádielka umožnila deťom z ŠKD užiť si ho plnými dúškami. Veľmi sa tešili z klzakovania a stavania snehuliakov, no najväčšiu radosť mali zo spoločne postaveného Iglu.

          • Návšteva Krajskej knižnice v Žiline

          • Žiaci 3. a 4. ročníka navštívili Krajskú knižnicu v Žiline. Bol pre nich pripravený bohatý program. Tretiaci sa zúčastnili prednášky o komixe - jeho vzniku, histórií až po súčasnú dobu. Následne v skupinách vytvorili svojho komixového hrdinu a vytvorili mu meno a charakterizovali jeho vlastnosti. Štvrtáci absolvovali výstavu Vedecká hračka a mali možnosť vyskúšať si programovanie ľudovej piesne v programovacom jazyku. 

            Štvrtáci boli nadšení vedeckými hračkami ale aj programovaním (micro:bit) v Krajskej knižnici v Žiline.

          • Imatrikulácie a návšteva predškolákov

          • Utorok, 31.1.2023, bol pre prvákov významným dňom – uskutočnili sa  Imatrikulácie a navštívili ich aj kamaráti zo škôlky. Predškoláci boli veľmi zvedaví ako to v škole naozaj vyzerá, čo všetko sa už stihli deti naučiť a ako sa im darí. Prváci im predviedli, čo všetko sa od septembra naučili. Ukázali ako už vedia čítať, písať, počítať, skladať a vymýšľať slová i vety, spievať pesničky či hrať rôzne hry. Ale ani predškoláci nesedeli len tak. Pani učiteľka mala aj pre nich pripravené zábavné úlohy, pri ktorých si potrápili svoje hlavičky a ukázali ako sú pripravení na školu. Na záver si všetci spoločne zaspievali. Predškolákom sa u prvákov páčilo a už teraz sa tešia na svoj zápis do školy.

            V prváckej triede potom nasledovalo slávnostné pasovanie – Imatrikulácie, kde si deti za úspešne zvládnuté úlohy a za zvládnutý 1. polrok v škole ako odmenu odniesli svoje prvé školské hodnotenie, "Certifikát prváka", pero a  knihu.