• Príbeh o internetovej bezpečnosti

          • Deň bezpečného internetu je každý rok vo februári a jeho zmyslom je podpora bezpečného a pozitívneho používania digitálnych technológií, najmä medzi deťmi a mladými ľuďmi. Zaujímavú prednášku so skutočnými príbehmi odprezentoval u štvrtákov p. Sitányi. Deti upozornil na ochranu súkromných údajov na internete, najmä na webových stránkach sociálnych sietí, kde na neskúsených používateľov číhajú rôzne riziká. Na základe získaných informácií deti vypracovali projekt Bezpečne na internete. Mladší žiaci sa s problematikou oboznámili zábavnou formou – rozprávkami na stránke ovce.sk.

          • V hlavnej úlohe - odpadový materiál!

          • Žiaci tretieho ročníka spojili príjemné s užitočným. Pracovali s odpadovým materiálom - papier, korok, plast.

            Prvou úlohou bolo priniesť do školy čo najviac krabičiek, obalov, vrchnáčikov.

            So splnením druhej úlohy to už také jednoduché nebolo. Bez vzájomnej spolupráce a predstavivosti by nevznikli také dizajnérske modely, aké sa žiakom podarili vytvoriť.

            Ako inak ešte efektívne využiť odpadový materiál? Tak to bola tretia úloha. A podarila sa! Na hodine anglického jazyka si žiaci precvičovali rozhovory s využitím modelov, ktoré postavili. A že sa im komunikovalo v angličtine oveľa ľahšie môžem potvrdiť. Ako ich učiteľka angličtiny som postrehla väčšiu mieru plynulosti v tvorení viet a menšiu mieru chybovosti.

            NEVYUŽITÝ MATERIÁL PUTOVAL DO TRIEDENÉHO ODPADU A ODTIAĽ ZAS ROVNO DO KAŽDOROČNÉHO ZBERU PAPIERA NA NAŠEJ ŠKOLE.

             

          • Návšteva predškolákov v 1. ročníku

          • Dňa 31.1.2024 sa predškoláci zúčastnili otvorenej hodiny v 1. ročníku ZŠ Konská. Prváci s pani učiteľkou, previedli predškolákov zákutiami jednotlivých vyučovacích predmetov. Ukázali, čo sa za pár mesiacov v škole naučili. No ani škôlkari sa nedali zahanbiť.  Poznávali písmená, počítali, písali, priraďovali a na záver si všetci spolu zatancovali. Veríme, že sme našich predškolákov presvedčili o tom, že škola nie je mučenie, ale zábavné učenie. Dúfame, že aj vďaka tomuto stretnutiu, pôjdu deti k zápisu do prvej triedy s ľahkosťou a radosťou.

            Zároveň to bola skúška pre prvákov, ktorí predviedli, že sú múdri, šikovní a pripravení stať sa skutočnými žiakmi našej školy. Po splnení všetkých úloh a preukázaní svojich schopností, zložili slávnostný sľub prvákov. Na pamiatku dostali pamätné diplomy a malý darček. Veríme, že na tento deň budú všetci s radosťou  spomínať.

          • Všetkovedko

          • Vedomostná súťaž VŠETKOVEDKO patrí na základných školách medzi najobľúbenejšie. Je špecifická svojím zameraním – nevyžaduje podrobné vedomosti z jedného izolovaného predmetu, ale prepojenie všetkého, s čím sa deti doteraz v škole alebo v rodine stretli a čo sa naučili. Deti získavajú v súťaži aj nové skúsenosti dôležité pre ďalšie štúdium a aj pri rôznych dôležitých testovaniach – čítanie s porozumením, prácu s testom a odpoveďovým hárkom.

            O titul VŠETKOVEDKA sa 28.11. bojovalo aj na našej škole. Súťaže sa zúčastnili žiaci 1.- 4. ročníka. V 1. ročníku sa zúčastnilo 7 žiakov, v 2. ročníku 5 žiakov, v 3. ročníku 6 žiakov a vo 4. ročníku 5 žiakov. Prváci riešili 12 otázok, ktorých zadania im čítala pani učiteľka, druháci riešili 24 otázok, tretiaci a štvrtáci 30 otázok. Najúspešnejších 30 % riešiteľov v každej kategórii získalo titul a diplom VŠETKOVEDKO a peknú cenu. V 1. ročníku to boli 5 žiaci, v 2. ročníku 4 žiaci a v 3. ročníku 1 žiak. Ostatní riešitelia získali titul a diplom VŠETKOVEDKOV UČEŇ.

             

          • ŠKD/GALÉRIA V ŠKOLE

          • Prostredníctvom výtvarných činností v deťoch rozvíjame schopnosti, ktoré sú nevyhnutné pre formovanie budúceho vizuálne gramotného človeka schopného vnímať, chápať, používať a tvoriť vizuálne informácie a prostredníctvom nich komunikovať. Deti sa zmenili na výtvarných umelcov a tvorili na tému ZIMNÉ ŠPORTY. Prostredníctvom svojej práce vyjadrili svoje dojmy, zážitky a poznatky. Priestory školy sa s vystavenými dielkami premenili na malú galériu umenia. 

          • ŠKOLSKÝ PLES

          • Vážení rodičia,

            oznamujeme Vám, že už sú v predaji vstupenky na ŠKOLSKÝ PLES. Bližšie info na plagáte.

          • Oznam - RIADITEĽSKÉ VOĽNO

          • Vážení rodičia,

            Riaditeľka Základnej školy s materskou školou Konská Vám oznamujem, že v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní ( školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, poskytujem žiakom z prevádzkových dôvodov RIADITEĽSKÉ VOĽNO v dňoch 21.12.2023 a 22.12.2023.

                  Zároveň Vám oznamujem, že uvedené dni nebude v prevádzke ŠJ, ŠKD a MŠ. Vyučovanie a prevádzka v škole bude obnovená  08.1.2024.

             

          • VIANOČNÁ NÁLADA

          • Atmosféru blížiacich sa Vianoc sme si vychutnali aj u nás v škole.

            Ozdobili sme stromček, pripravili občerstvenie, obdarovali sa navzájom darčekmi, zaspievali vianočné piesne a koledy.

            S úsmevom a spokojnosťou na tvári sme ukončili jeden zo školských  predvianočných dní.

          • Poďakovanie

          • Srdečná vďaka patrí všetkým, ktorí svojou účasťou podporili akciu SLOVENSKO SPIEVA KOLEDY 2023.

            Pred Obecným úradom v Konskej sme si spoločne zaspievali 6 známych kolied a v príjemnej atmosfére pri teplom čaji  strávili ďalší adventný večer.

        • POZVÁNKA - Slovensko spieva koledy 2023
          • POZVÁNKA - Slovensko spieva koledy 2023

          • Milí rodičia, starí rodičia a príbuzní detí našej školy!

            Srdečne Vás pozývame na  krásnu akciu "Slovensko spieva koledy 2023".                                                                                                    KEDY?     V stredu 13. decembra 2023 o 18.00 hod.                                                                                                 KDE?       Pred Kultúrnym domom v Konskej.

            V jeden deň a v rovnakú hodinu si na celom Slovensku zaspievame šesť známych kolied.

            1. Nesiem vám noviny, počúvajte!

            2. Narodil sa Kristus Pán

            3. Poďme bratia do Betléma

            4. Jak si krásne, Jezuliatko

            5. Do hory, do lesa, valasi

            6. Tichá noc

             

            Príďte a zažite so svojimi deťmi čarovný čas adventu.

          • Relaxačné cvičenia

          • Dôležitou súčasťou nášho každodenného života je aj relaxácia. Relaxačné cvičenia chránia naše zdravie, a preto by sme mali nájsť rovnováhu medzi povinnosťami a oddychom. Aj v škole, pri plnení školských povinností, striedame prácu s oddychom, ktorý máva rôzne podoby. Či už ide o čítanie zaujímavej knihy, počúvanie či pozeranie rozprávky, prechádzku v prírode spojenú s jej pozorovaním, o vnímanie obrazu a hudby, cvičenie s hudbou, pohybové aktivity, relaxačné omaľovánky, rôzne hry, cvičenia s krátkymi básničkami, hudobné činnosti – každý si môže vybrať, čo mu najviac vyhovuje, aby sa nabil novou energiou a pozitívnymi myšlienkami.

          • Vôňa vianočnej atmosféry

          • Sviatky Vianoc sa spájajú s množstvom tradícií a jedna z nich je aj pečenie medovníkov. Medovníčky patria k typickým dobrotám, ktoré zdobia naše stoly počas najkrajších sviatkov v roku.

            Najskôr sme sa so žiakmi na hodine pracovného vyučovania porozprávali  o prichádzajúcich vianočných sviatkoch a remeslách, ktoré s nimi súvisia. Jedno z remesiel – medovnikárstvo – si vyskúšali aj naši tretiaci. Upiecť medovník nie je veru jednoduché!

            Vyhrnuli sme si rukávy a mohli sa pustiť do práce. Cesto sme vyvaľkali a s radosťou vykrajovali medovníkové figúrky. Aj tety kuchárky nám pomohli a do zlata nám medovníky upiekli, aby sme si na nich mohli pomaškrtiť na Vianočnom krúžku Vševedka.

          • Mikulášsky deň

          • Sviatok sv. Mikuláša sme so žiakmi oslávili návštevou kina v Žiline. Zažili sme úžasnú atmosféru a vyčarili  úsmev na tvári všetkých žiakov. Spoločne sme si pozreli rozprávku Teddyho Vianoce. Tento darček žiaci dostali od ZRŠ, za ktorý im veľmi pekne ďakujú.

          • RELAXAČNÉ HRY V ŠKD

          • Deti si po vyučovaní potrebujú oddýchnuť od školských povinností a zrelaxovať sa, či už pohybom, hrou alebo rôznymi záujmovými činnosťami. Relaxačné hry sú jednou z možností, ako vieme u detí navodiť pocit uvoľnenia a zároveň v nich vzbudiť záujem o činnosť. 

          • ŠKD/DEŇ POČÍTAČOVEJ BEZPEČNOSTI

          • Tento deň je určený na zvýšenie informovanosti o význame a potrebe ochrany počítačov a dát. Pripomína nevyhnutnosť počítačovej bezpečnosti pred rôznymi hrozbami. Aj našou snahou je predchádzať rizikám, ktoré súvisia s digitálnymi technológiami a informovať deti ešte predtým, ako sa s nimi stretnú. Preto aj my v ŠKD využívame rozprávkový seriál ovce.sk, ktorý slúži ako hravá forma prevencie. 

          • Exkurzia vo hvezdárni

          • So žiakmi 2.-4. ročníka sme navštívili Hvezdáreň v Kysuckom Novom Meste. Pracovníci hvezdárne žiakom predstavili Slnečnú sústavu a žiaci si rozšírili  základné poznatky o telesách slnečnej sústavy. Počas programu  sa žiaci zoznámili so základnými pohybmi Zeme, Mesiaca a ostatných telies slnečnej sústavy. Dozvedeli sa množstvo zaujímavosti o Slnku, Mesiaci a putovali po jednotlivých planétach a telesách slnečnej sústavy. Navštívili aj najzaujímavejšiu časť hvezdárne – pozorovateľňu, kde mali možnosť vidieť hvezdárske ďalekohľady. Počasie nám neprialo a pozorovanie dennej oblohy sme pre oblačnosť nemohli realizovať.

          • iBobor 2023

          • V týždni od 6.11. do 10.11. 2023 sa  uskutočnila informatická súťaž iBobor. Do súťaže sa zapojili aj žiaci našej školy v 2 súťažných kategóriách. V kategórii DROBEC (2. a 3. ročník) súťažilo 13 detí a v kategórii BOBRÍK (4. ročník) súťažilo 5 detí. Deti sa popasovali s úlohami troch obtiažností a vyskúšali si riešenie praktických a technických otázok, logiku, prácu s informáciami, kombinatoriku, prácu s faktami a samozrejme prácu s počítačom.

            Deti boli šikovné, lebo máme 7 úspešných riešiteľov v kategórii Drobec a 3 úspešných riešiteľov v kategórii Bobrík.  Blahoželáme!!!

            Úspešní riešitelia:

            Drobec                                   Maximilián Degner         68 bodov

                                                           Gréta Gdovcová             60 bodov

                                                           Sára Kováčová               60 bodov

                                                           Viktória Fongusová        60 bodov

                                                           Matej Stanček                 56 bodov

                                                           Kristína Kardošová        52 bodov

                                                           Adam Ondráš                  48 bodov

             

            Bobrík                                    Tomáš Vereš                    96 bodov            

                                                           Rastislav Sitányi              72 bodov            

                                                           Nela Súkeníková             60 bodov