• 22. marec - Svetový deň vody

          • Tento rok sa nesie v znamení témy:  Urýchlenie zmien!

            Kampaň s názvom Be the change, teda Buď zmenou, povzbudzuje ľudí ku zmene každodenných návykov a ku šetrnejšiemu zaobchádzaniu s vodou. Šetriť vodou môžeme pri každodenných rutinných činnostiach, napríklad tým, že skrátime čas sprchovania sa, nebudeme si umývať zuby pod stále tečúcou vodou, či tak, že si do pohára napustíme presne toľko vody, koľko vypijeme.

            Žiakov našej školy sme sa snažili priviesť k zamysleniu sa nad touto témou prostredníctvom Marcovej výzvy. Dostali možnosť prebudiť svoju vnútornú motiváciu a vôľu samostatne priložiť ruku k dielu cez sebarealizáciu, kooperáciu a prezentáciu.

            Fotky hovoria samé za seba! Podarilo sa a sme hrdé, že máme žiakov, ktorí sa s chuťou a dobrovoľne zapájajú do aktivít našej školy!

          • Od pokusu k poznaniu

          • Prváci vstupom do školy začali viac vnímať a spoznávať veličinu času. Najskôr ohraničením rôznych činností signálom, neskôr cez zážitok. Deti si vytvorili vlastné presýpacie hodiny, pomocou ktorých  odmeriavali písanie slov, zjedenie desiaty, prichystanie pomôcok na vyučovanie, urobenie počtu drepov ... . Potom v skupinkách zostrojili kyvadlá, ktorými tiež odmeriavali dĺžku času pri rôznych činnostiach. Zistili však, že rôzne presýpacie hodiny a kyvadlá neodmerali čas úplne správne ani presne a najpresnejším meradlom času sú hodiny. Týmto zábavným a zážitkovým spôsobom učenia  sa deti lepšie naučili vnímať veličinu času.

          • ZDRAVÁ DESIATA

          • Zdravá desiata

            Pri príležitosti Svetového dňa boja proti obezite vyhlásil Úrad verejného zdravotníctva SR  celoslovenskú súťaž na dané témy. Naša škola sa zapojila do tejto súťaže s témou pre 1. kategóriu 1. - 4. ročník - Zdravá desiata. Žiaci jednotlivých ročníkov na hodinách výtvarnej výchovy spoločným úsilím prispeli k tvorbe jedného diela na túto tému. Predtým pani učiteľky náležite rozobrali danú tému so žiakmi a viedli s nimi rozhovory o téme zdravá výživa a jej význam pre zdravie človeka.

          • Prezentácia a beseda o charitatívnych aktivitách v Afrike

          • V stredu nás navštívili dobrovoľníci zo Slovenskej katolíckej charity, ktorí navštívili  projekty v Rwande a Ugande. Priblížili nám život jednoduchých ľudí žijúcich v týchto mestách a prezentovali rozvojové projekty. Charita prevádzkuje predškolské zariadenie so 120 deťmi s rehoľou pallotínou, podporujú zdravotne znevýhodnené deti a prevádzkujú rehabilitačné centrum. Žiaci mali možnosť porovnať život v Afrike s naším na Slovensku a uvedomiť si, že sú aj deti, ktoré nemajú hračky, dom, bicykel a ani jedlo a vodu. To, čo je samozrejmosťou u nás, je vzácnosť v Afrike.

          • Výstava kníh - MAREC MESIAC KNÍH

          • Knihy sú bránou do sveta poznania. Mnohí z nás ich nepochybne majú odložené nielen v poličke, ale i v srdci. Hoci azda každý vie, že marec je venovaný knihám, málokto aj tuší, prečo je tomu tak. Dňa 10.3.1796, teda presne pred 225 rokmi sa narodil Matej Hrebenda Hačavský, na počesť ktorého je už od roku 1955  marec považovaný za mesiac knihy.

            V škole sme mali pripravenú výstavu kníh, ktoré si žiaci mohli prelistovať a ak ich nejaká kniha zaujala mohli si ju objednať. Aj takouto formou motivujeme žiakov k čítaniu a hľadaniu poznania v knihách.

          • Školské kolo Hviezdoslavov Kubín

          • Hviezdoslavov Kubín je celoštátna súťažná prehliadka v umeleckom prednese poézie a prózy, v tvorbe detských recitačných kolektívov a divadiel poézie. Pravidelne sa do tejto súťaže zapájame aj na našej škole. Školského kola sa zúčastnilo 16 žiakov 2. až 4. ročníka. Výkony žiakov boli vynikajúce a porota mala ťažké rozhodovanie. Víťazom blahoželáme a prajeme veľa úspechov. 

          • ŠKD/Cvičíme pre zdravie!

          • Počasie nám nedovolilo ísť von, preto sme využili telocvičňu a rozhýbali sme sa rôznymi zábavnými cvikmi. Vyskúšali sme si zvieracie pohyby ako tučniak, žaba, pavúk, psík, kačka a ťava jednohrbá.

        • Vreckové – finančná gramotnosť
          • Vreckové – finančná gramotnosť

          • Vreckové je ideálnym spôsobom, ako deti postupne a primerane učiť narábať s peniazmi. Výskumy potvrdzujú, že deti, ktoré dostávali vreckové, si s väčšou pravdepodobnosťou rozvinú do dospelosti silné schopnosti finančného plánovania a je menej pravdepodobné, že sa dostanú do dlhov. Vreckové dieťa učí hodnote peňazí a dôležitým životným zručnostiam - ako míňať, zarábať, sporiť alebo požičiavať peniaze. „Ideálny čas, kedy deťom začať dávať vreckové a osvojiť si tento zvyk v rodine, je nástup do školy.  Prváčik by už mal byť dostatočne zodpovedný, aby peniaze dokázal nestratiť a zvažovať, na čo ich minie,“ hovorí detská psychologička. „Moment, keď rodičia začnú dávať dieťaťu vreckové, dieťa zároveň považuje za veľký prejav dôvery v jeho zodpovednosť,“ dopĺňa psychologička, prečo je tento krok správnym rozhodnutím.

            So žiakmi sme sa rozprávali na túto tému, vysvetlili sme si význam vreckové a sporenie, žiaci písali, čo by urobili s  20 €. Len malá časť žiakov by si aj niečo odložila, väčšina detí by všetko minula. Preto je veľmi dôležité, aby sa deti už na  1. stupni ZŠ naučili správne narábať s financiami. Téme sa venovali aj žiaci v ŠKD.

            Vypočuli sme si poučnú rozprávku O kúzelnom strome, ktorá približuje dôležitosť sporenia deťom pochopiteľnou formou. Na príklade troch bratov výstižne ukazuje význam tvorby rezervy a rozvážneho míňania finančných prostriedkov.

          • Lazy Goat

          • ​​​Dňa 21.2. 2023 sme si so žiakmi 2. - 4. ročníka urobili výletík, pričom  sme spojili príjemné s užitočným.

            V KD Rajec nám talentovaní mladí herci predstavili činohernú anglicko-slovenskú rozprávku s pesničkami, inscenovanú ako učebnú pomôcku pre začiatočníkov.

            Rozprávka o namyslenej a drzej koze je predlohou voľnej divadelnej adaptácie, ktorá využíva princíp mravného posolstva klasických bájok, kde zvieratá sú príklady modelových ľudských vlastností v hravej a komickej forme.

            Predstavenie Lazy goat sa žiakom veľmi páčilo!

            NO NIELEN TO ..... aj cestovanie vláčikom z Rajeckých Teplíc do Rajca a dlhšia prechádzka na vlakovú stanicu  urobila deťom radosť. 

            POSILNILI SME DUŠU I TELO!

             

             

        • Oznam - Jarné prázdniny
          • Oznam - Jarné prázdniny

          • Vážení rodičia,

            oznamujeme Vám, že od 27.februára do 3.marca 2023 majú žiaci základnej školy jarné prázdniny.

            V prevádzke nie je ŠKD.

            Začiatok vyučovania po prázdninách je v pondelok 6. marca 2023.

             

             

          • Opäť veľká gratulácia!

          • Blahoželáme Kristínke Kardošovej, ktorá obhájila svoj recitačný talent na krajskom kole súťaže recitátorov z celého Žilinského kraja v prednese slovenskej povesti Šaliansky Maťko.

            Kristínka sa umiestnila  na krásnom 3. mieste a urobila nám tým veľkú radosť!

          • Bezpečne na internete a ochrana osobných údajov

          • V mesiaci február sme sa venovali problematike bezpečnosti na internete, ochrane osobných údajov a zabezpečenia súkromia v moderných technológiách. Často totiž bez uváženia na rôznych stránkach zverejňujeme svoje fotografie, myšlienky, názory, miesto aktuálneho pobytu a iné údaje, ktoré môže niekto zneužiť.

            Danú tému sme s menšími deťmi riešili cez rozprávky na stránke ovce.sk, starší zase získali cenné informácie a pozreli si zaujímavé videá od „Školy na kolesách“ a na stránkach Bezpečne na nete.

          • ŠKD / KUKAJ.SK

          • V rámci environmentálnej výchovy, hlavne v zimnom období, sledujeme priame prenosy živočíchov pri kŕmidlách. Deti videli spevavce, ktoré dobre poznajú - sýkorky, vrabce, drozdy, ďatla. Ale aj také, ktoré sú im menej známe - brhlík, glezg. Na kŕmidlách videli aj veveričky. Z archívov sme si pozreli medvede, jelene, diviaky v bahnisku. Bociany vo vysoko postavených hniezdach. Sovy ako sa starajú o svoje mláďatá, ale aj dravce ako sa hostia na svojom úlovku. 

          • ŠKD / FINANČNÁ GRAMOTNOSŤ

          • Opäť sme sa venovali aktivitám v oblasti finančnej gramotnosti. Teraz to bola téma VRECKOVÉ. S deťmi sme si vysvetlili pojem vreckové a na čo môžu financie z vreckového použiť. 

            Na príkladoch nákupu v hračkárstve deti zisťovali či Radke a Radkovi bude stačiť vreckové 20€ na kúpu vybratých hračiek. 

          • Projektové vyučovanie na angličtine

          • Nadobudnuté vedomosti je najlepšie precvičovať a utvrdzovať si v reálnych situáciách. Žiaci si už známe slovné spojenia a frázy pravidelne utvrdzujú prostredníctvom projektov z bežného života. A IDE IM TO!

          • UČÍME SA VONKU - ENVIRONMENTÁLNA VÝCHOVA

          • Dnes sme boli s druhákmi v lese urobiť zvieratkám radosť!

            Vonkajšie prírodné prostredie ponúka všetko, čo na svoj zdravý fyzický a psychický vývin deti potrebujú.

            Snažíme sa našim žiakom ponúknuť také aktivity, ktoré rovnako podporujú aj ich kreativitu a zvyšujú ich povedomie o dôležitosti ochrany životného prostredia.

            Dnes sme boli s druhákmi v lese urobiť zvieratkám radosť. Priniesli sme im maškrty do blízkeho senníka.

            A nielen to, zabavili sme sa i my!

            Hľadali a pozorovali sme stopy v snehu. Behali po stopách zajaca poľného. Váľali sa v snehu ako malé líšťatá a na záver v tichosti pozorovali zvieratká v blízkom lesíku. Oplatilo sa byť tichučko. Videli sme zajka a srnku.

          • ŠKD/SNEHOVÉ RADOVÁNKY

          • Výdatná snehová nádielka umožnila deťom z ŠKD užiť si ho plnými dúškami. Veľmi sa tešili z klzakovania a stavania snehuliakov, no najväčšiu radosť mali zo spoločne postaveného Iglu.

          • Návšteva Krajskej knižnice v Žiline

          • Žiaci 3. a 4. ročníka navštívili Krajskú knižnicu v Žiline. Bol pre nich pripravený bohatý program. Tretiaci sa zúčastnili prednášky o komixe - jeho vzniku, histórií až po súčasnú dobu. Následne v skupinách vytvorili svojho komixového hrdinu a vytvorili mu meno a charakterizovali jeho vlastnosti. Štvrtáci absolvovali výstavu Vedecká hračka a mali možnosť vyskúšať si programovanie ľudovej piesne v programovacom jazyku. 

            Štvrtáci boli nadšení vedeckými hračkami ale aj programovaním (micro:bit) v Krajskej knižnici v Žiline.

          • Imatrikulácie a návšteva predškolákov

          • Utorok, 31.1.2023, bol pre prvákov významným dňom – uskutočnili sa  Imatrikulácie a navštívili ich aj kamaráti zo škôlky. Predškoláci boli veľmi zvedaví ako to v škole naozaj vyzerá, čo všetko sa už stihli deti naučiť a ako sa im darí. Prváci im predviedli, čo všetko sa od septembra naučili. Ukázali ako už vedia čítať, písať, počítať, skladať a vymýšľať slová i vety, spievať pesničky či hrať rôzne hry. Ale ani predškoláci nesedeli len tak. Pani učiteľka mala aj pre nich pripravené zábavné úlohy, pri ktorých si potrápili svoje hlavičky a ukázali ako sú pripravení na školu. Na záver si všetci spoločne zaspievali. Predškolákom sa u prvákov páčilo a už teraz sa tešia na svoj zápis do školy.

            V prváckej triede potom nasledovalo slávnostné pasovanie – Imatrikulácie, kde si deti za úspešne zvládnuté úlohy a za zvládnutý 1. polrok v škole ako odmenu odniesli svoje prvé školské hodnotenie, "Certifikát prváka", pero a  knihu.