• Európsky týždeň športu (22. 9. - 29. 9.)

          • V tomto týždni sme aj my oslávili a zapojili sa do tohto európskeho sviatku športu iným spôsobom ako doteraz. Počas celého týždňa sme zaviedli tzv. "Retro-prestávky", kedy žiaci všetkých ročníkov trávili veľkú prestávku pohybom na čerstvom vzduchu v areáli našej školy. Pritom si samozrejme vychutnávali svoje desiaty. Takýmto spôsobom sme si zaspomínali na staré časy, kedy podobne trávili veľké prestávky rodičia alebo starí rodičia našich žiakov. Okysličenie detských hlavičiek a pohyb na vyhradených priestoroch areálu školy sa blahodárne prejavili aj na lepšom školskom výkone detí. Ďalším prvkom ETŠ bolo zavedenie aspoň jednej "pohybovo-relaxačnej chvíľky" počas niektorej vyučovacej hodiny (mimo TaŠV) každý deň v tomto týždni. Vďaka pani triednym učiteľkám sa dosiahlo prostredníctvom krátkych kreatívnych pohybovo-relaxačných aktivít osviežiť a spestriť výchovno-vzdelávací proces v tomto týždni, venovanom dôležitosti pohybu a športu.

            Určite chceme pokračovať aj inokedy, ak dovolí počasie a časový priestor vo vyučovaní!

          • Exkurzia štvrtákov

          • Žiaci štvrtého ročníka sa zúčastnili exkurzie v rámci pracovného vyučovania v záhradníctve Kveta v Rajeckých Tepliciach. Mali možnosť vidieť mnoho druhov rastlín, kvetov, krov. Šikovná pani záhradníčka ich naučila ako sa majú starať o črepníkové rastliny, ako ich ošetrovať, zalievať a aj správne presadiť. Žiakom sa táto aktivita veľmi páčila a robilo im to veľkú radosť. Ďakujeme veľmi pekne za cenné informácie a príjemné prostredie.

          • VYHODNOTENIE ZBERU PAPIERA

          • Ako po iné roky, tak aj v tomto školskom roku prebehol na našej škole zber papiera.

            V dňoch od 11.9.2023 do 14.9.2023 ste mohli priniesť do školy odvážený a pevne zviazaný papier.

            Do zberu sa zapojilo až 65 % zo všetkých žiakov.

            Vyzbieralo sa spolu 2 365 kg.

            Vyhodnotenie jednotlivých ročníkov :

            1. MIESTO ......... 4. ročník..................691 kg

             

            2. MIESTO ........  2. ročník..................602 kg

             

            3. MIESTO ......... 3. ročník..................567 kg

             

            4. MIESTO ......... 1. ročník..................505 kg

            7 Smajlíky ideas in 2021 | smajlíky, emojis, grafika

             

            Vyhodnotenie najlepších jednotlivcov:

            1. miesto  NELKA SÚKENÍKOVÁ (4.A)

            2. miesto  TAMARKA DUBCOVÁ (1.A)

            3. miesto  MARTINKO POLÁK (2.A)

            4. – 10. miesto

            4. miesto   SAMKO MIČECH (1.A)

            5. miesto   ZOJKA HODÁSOVÁ (2.A)

            6. miesto   SOFINKA GABČÍKOVÁ (2.A) a KATKA MILATOVÁ (3.A)

            7. miesto   SANDRIKA MANIAKOVÁ (3.A)

            8. miesto   PATRIK POHANKA (2.A) a LUKÁŠKO ŠKATULIAK (4.A)

            9. miesto   MILANKO FILIPIAK (1.A)

            10. miesto AĎKO MACÁK  (3.A)

             

            Na ďalší rok zas POĎME S CHUŤOU DO TOHO!

          • Vyhodnotenie Európskeho týždňa mobility na našej škole

          • Európsky týždeň mobility - vyhodnotenie

            Pomerne veľké percento žiakov našej školy sa zapojilo do výzvy počas Európskeho týždňa mobility. Do školy prišli počas tohto týždňa mnohí najmä peši, na bicykloch a niektorí aj na kolobežkách. Ale dosť žiakov prichádzalo aj na aute, čo sa vyhodnotilo, že sa nezapojili do výzvy počas ETM. Koordinátor zdravého životného štýlu spolu s pani triednymi učiteľkami zaznamenávali akým spôsobom sa  v jednotlivé dni  deti dopravili do školy.  Vyhodnotenie sa urobilo v piatok a prepočítaním na percentá sme zistili, že najviac detí sa zapojilo do ETM v 3. ročníku - 71% - 1. miesto, ako druhí najlepší sa umiestnili žiaci 2. ročníka - 68% - 2. miesto, na 3. mieste skončili žiaci 1. ročníka a s 51% a na 4. mieste sa umiestnili štvrtáci so 46%. Víťazom gratulujeme a všetkým, ktorí sa zúčastnili tejto akcie úprimne ďakujeme, že nie sú ľahostajní k takýmto výzvam. Týmto svojím gestom potvrdili, že im nie je ľahostajný osud našej planéty a tiež to, že prekonali svoju lenivosť, a tým urobili niečo pre svoje zdravie a kondíciu. 

          • Bezpečná cesta do/zo školy

          • V rámci prevencie rizikového správania u detí sme v triedach čítali a rozoberali príbeh Magdy a Peťa. Deti idú spolu do školy/zo školy a dostávajú sa do rôznych nebezpečných situácií. Vysvetlili sme si ich správanie a možnosti, ktoré majú k dispozícii, aby sa bezpečne dostali do cieľa svojej cesty. Úlohou pre deti bola praktická ukážka bezpečného príchodu do/zo školy. Táto aktivita bola spojená s Európskym týždňom mobility, kedy deti mali prísť do školy inak ako motorovým dopravným prostriedkom.

          • EURÓPSKY TÝŽDEŇ MOBILITY - Výzva

          • Tento týždeň 18. 9. - 22. 9. 2023 v rámci Európskeho týždňa mobility môžu naši žiaci prispieť k environmentálnym a ekologickým aktivitám aj tým, že zanechajú aspoň na tento týždeň svoje pohodlie a dopravia sa do školy iným spôsobom ako autom. Napríklad, že si skôr privstanú a prídu do školy peši, bicyklom, kolobežkou alebo proste inak ako autom. Týmto si naštartujú do nového školského dňa nielen fyzické, ale aj psychické sily. Každý žiak, ktorý splní túto podmienku, pridáva bod svojej triede v jednotlivé dni tohto týždňa a aktívne sa zapája do týždňovej akcie našej školy v rámci Európskeho týždňa mobility.

            Tak do toho, držíme palce!!! 

          • Zahájenie nového školského roku

          • A sme opäť v škole. 4. september sa stal prvým dňom nového školského roka 2023/2024. Po zhromaždení všetkých žiakov a  pedagogických zamestnancov v priestoroch telocvične pani riaditeľka privítala  a prihovorila sa všetkým prítomným. V prvom rade privítala prvákov a ich rodičov, aby ich posmelila pri vkročení do  novej etapy v  ich živote a tiež aj dvoch nových žiakov, ktorých  predstavila. Na pôde školy uvítala aj pani starostku Ing. Janku Stupňanovú, ktorej poďakovala za podporu a spoluprácu s našou školou. Po zaznení milých povzbudzujúcich slov od pani riaditeľky sa pobrali všetci žiaci spolu s triednymi učiteľkami do svojich tried, aby dostali prvé pokyny do ďalších školských dní.

            Všetkým prajeme veľa zdaru a síl pri zdolávaní úloh v novom školskom roku!

          • ZBER PAPIERA 2023/2024

          • Všetci vieme, že recyklačný cyklus je ekologicky a ekonomicky výhodný.  Preto aj tento rok na našej škole bude prebiehať     ...         

                                                                                       ZBER PAPIERA

            11.9. 2023 – 14.9. 2023

             

            Odvážený ( NOSNOSŤ TREBA NAHLÁSIŤ), pevne zviazaný papier môžete priniesť do školy, kde ho bude preberať pani školníčka počas celého týždňa v čase: 
            11.9. od 15:00 do 16:00 hod.
            12.9. – 14.9  od 7:00 do 8:00 hod. alebo od 15:00 do 16:00 hod.
            Tak neváhajte a poďme všetci spolu pomôcť zachrániť naše lesy !  

        • Škola volá
          • Škola volá

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            Pozývame Vás na slávnostné otvorenie šk. roka 2023/2024, ktoré sa uskutoční dňa 4.9.2023 (pondelok) o 8:00 v priestoroch školy. Žiaci dostanú úvodné pokyny od svojich triednych učiteľov a po skončení pôjdu domov (09:00).

            Prihlášky do ŠKD budú 4.9.2023 vydávať p. vychovávateľky. Prosíme doniesť podpísanú                                p. vychovávateľkám do 5.9.2023.

            Školská jedáleň

            Obedy budú zabezpečené od 5.9.2023. V prípade otázok sa obráťte na vedúcu ŠJ.

             

          • Prázdninová jazyková výzva

          • Vážení rodičia a žiaci,

            • Jej zámerom je, aby si dieťa každý deň prečítalo jedno jednoduché zadanie (napr. Ktoré jedlo ti dnes najviac chutilo? alebo Aký dobrý skutok si dnes urobil/-a?...), popremýšľalo a odpovedalo zapísaním svojej odpovede do predpripravených listov. Pričom často stačí napísať slovo, slovné spojenie či vetu.
            • Táto letná aktivita nemá byť ani náhodou prázdninovou domácou úlohou, má však pomôcť dieťaťu, aby zostalo "v kontakte" s čítaním a písaním.
            • Výzva je vhodná pre deti na 1. stupni ZŠ.
            • Na každý prázdninový týždeň má dieťa len 1 A4, takže si výzvu môže so sebou kamkoľvek zobrať.

            Zo zapojených detí vyberieme v septembri tri a pošleme im praktický darček. Podmienky zapojenia nájdete na konci výzvy.

             

          • Naše posledné školské dni

          • Vyučovanie v závere školského roka naberá iný priebeh a je hravejšie. Absolvovali sme besedu s rodičom z triedy - pani Čillíkovou, ktorá žiakom predstavila povolanie farmaceutky. Priblížila nám jej každodennú prácu, ukázala žiakom nástroje ktorými pripravujú mastičky.

            Spolužiačka Natálka nám predstavila svoj hudobný nástroj violončelo a zahrala spolužiakom rôzne skladby.

            Počas exkurzie v Rajeckých Tepliciach sme navštívili kúpele, ochutnali vodu, obajvili korunovačné klenoty v trezore kúpeľov a mnoho iného.

            Posledný školský deň sme strávili na farme u spolužiaka Mateja Kováča, kde sme pozorovali zvieratá, súťažili, vozili na koníkoch a naberali atmosféru blížiacich sa prázdnin.

          • Behom cez prekážky!

          • Zdolávať prekážky je nielen dôležité, ale aj prospešné. Samozrejme, môžeme si toto tvrdenie vysvetliť dvojako. Prvé vysvetlenie: Život nám kladie pod kolená prekážky a my aj napriek tomu, že je to namáhavé, mali by sme sa snažiť ich prekonať a ísť ďalej. Druhé vysvetlenie: Na telesnej a športovej výchove pri samotnom behu na funkčnom ihrisku nám robí prekážku horúce počasie, rozohriaty umelý podklad ihriska a tiež prekážky - športové náradie, ktoré musíme prekonať (prekročiť, preskočiť, podliezť..) Keďže pohyb je zdravý a my máme po ňom endorfínové pocity, robíme to radi a s plným nasadením. Musíme však právom uznať, že dievčatám zo 4. ročníka to ide o čosi lepšie ako chlapcom. Takže chlapci, treba viac trénovať a využívať akýkoľvek druh pohybu na svoje zlepšenie kondície!

          • HRA S TIEŇOM

          • Cieľom dnešnej aktivity bolo pozorovaním zistiť, ako vzniká tieň, čo sa s ním deje a či ho vôbec môžeme vždy nájsť.

            Hlavným zdrojom svetla je samozrejme slnko. Preto sme na pozorovanie využili dva dni – zamračené  a slnečné počasie. Na pripravené hárky papiera si deti zakresľovali rôzne druhy tieňov svojich prinesených hračiek.

            Jednoduchou hrou a vlastným zážitkom žiaci zisťovali, kedy je tieň najostrejší, najmenej viditeľný, najkratší, najdlhší a ako s ním môžeme pohybovať vpravo alebo vľavo.

            Počas práce žiaci premýšľali, diskutovali, hľadali odpovede a nakoniec  dospeli k názoru, že je to tým, ako sa hýbe slnko. 

            Na záver si vyskúšali výtvarnú techniku tieňovania.

          • Rozlúčka štvrtákov

          • Dňa 23.6. 2023 sa žiaci štvrtého ročníka rozlúčili s I. stupňom na našej základnej škole. Pripravili si pekný program, v ktorom sa poďakovali pani riaditeľke, pani učiteľkám, pani vychovávateľkám, pani kuchárkam a pani školníčke. Rozlúčili sa aj s ostatnými triedami, pre ktoré si pripravili súťaž v tancovaní.  Dúfame, že na našu školu budú mať len pekné spomienky. Na ďalšej plavbe im želáme slnečné počasie, žiadne búrky a správny vietor do plachiet. 

          • Svätojánske ohne - 24. jún

          • A máme to tu!

            Leto je potvrdené už aj astronomicky.  Na našej pologuli si tak užívame najdlhší deň roka a s ním sa začína pre deti najobľúbenejšie ročné obdobie.

            Oheň je  typický pre vítanie leta. Predovšetkým vatry, okolo ktorých sa spieva a tancuje. Počas svätojánskej noci sa dodnes kladú tzv. Jánske ohne. Symbolicky predstavujú slnko, ktoré je  na vrchole síl. 

            Preto sme sa i my vybrali do prírody zapáliť si oheň a opiecť mňamku. Deti sa dosýta vyšantili a zdravo unavené  vracali späť do školy.

          • Deň otcov a rodiny

          • V piatok 16.6. areál školy opäť ožil vďaka rodičovskej rady, obecnému zastupiteľstvu a zamestnancom ZŠ s MŠ. Inak povedané, zorganizovali ďalší ročník DEŇ OTCOV A RODINY. Oteckovia nám opäť  ukázali, že vek nie je pre nich prekážkou. Vďaka tomuto stretnutiu dokázali, že si život užívajú plným priehrštím ako jedna rodina. Prialo nám pekné počasie, ale aj vládla príjemná atmosféra. Na účastníkov čakal síce nabitý, ale pestrý program. Dobrú náladu podporili rôzne atrakcie – vozenie na koňoch, pena pre deti, skákacie  hrady, maľovanie na tvár, súťaže, divadelné predstavenie a DJ Ľubo. Vôňa guláša pritiahla všetkých prítomných aj k výbornému občerstveniu. Jednoducho povedané, že opäť vydarená akcia, ktorá kypela dobrou náladou, smiechom a priateľstvom. Možno aj takýmto spôsobom si vedia rodičia našej školy spríjemniť letné dni. Veríme, že si  so sebou  odniesli domov radostné zážitky a spomienky.