• Dôležitý oznam
          • Dôležitý oznam

          • Vážení rodičia,

            radi by sme vás informovali o dôležitých zmenách v prevádzke školy v nadchádzajúcich dňoch:

            V dňoch 16. apríla a 18. apríla 2024 bude prebiehať výučba podľa bežného rozvrhu. Z dôvodu technických problémov s dodávkou elektrickej energie však nebude možné v tieto dni zabezpečiť stravovanie pre žiakov. 

            Žiaci navštevujúci Školský klub detí (ŠKD) budú v tieto dni odchádzať domov skôr, teda o 13:00 hod..

            Toto rozhodnutie sme prijali po dohode so zriaďovateľom školy.

            Za vzniknuté nepríjemnosti sa ospravedlňujeme a dúfame, že prejavíte pochopenie pre túto situáciu, ktorá je, žiaľ, mimo našej kontroly.

            S úctou Mgr. Monika Vysoká

          • Historické predstavenie

          • Záver týždňa sa niesol v znamení turistickej vychádzky do ZŠ v Rajeckých Tepliciach, kde deťom predviedli svoje historické umenie členovia z Via Historica. Názorným predvedením boja, šermu, dobových zvykov a tiež prostredníctvom dobového jazyka priblížili žiakom históriu vývoja slovenského národa od jeho úplných začiatkov. Svoj program spestrili i dobovými kostýmami a trefnými hláškami, na ktorých sa všetci pobavili. Veľkým prínosom bolo i zaangažovanie detí priamo do programu, čím sa im podarilo vzbudiť záujem o históriu u každého diváka.

          • Vinšujeme...

          • Veselú Veľkú noc a veľa slniečka, radosti, smiechu a krásne maľované vajíčka vám želajú zamestnanci školy

        • POSTUP DO CELOSLOVENSKÉHO KOLA
          • POSTUP DO CELOSLOVENSKÉHO KOLA

          • Dňa 25.3. 2024 sa v budove Radnice mesta Žilina uskutočnil už 29. ročník krajského kola súťaže v prednese slovenskej povesti „ Šaliansky Maťko „.

            Súťaže sa zúčastnilo 33 súťažiacich v troch kategóriách z 11 okresov Žilinského kraja. Víťazi z každej kategórie postupujú do celoslovenského kola.

            Do celoslovenského kola v Šali postúpila aj naša žiačka KRISTÍNA KARDOŠOVÁ, ktorá sa umiestnila na 1. mieste v I. kategórii (2. – 3. ročník). 

            Výkony všetkých zúčastnených detí boli tak vysoko profesionálne, že porota mala veľký problém určiť poradie víťazov. Prednes, gestikulácia a mimika účastníkov vysoko prevyšovala predchádzajúce ročníky ako uviedla jedna z porotkýň.

            Kristínke ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme jej veľa úspechov na celoslovenskom kole!

        • DEŇ VODY 2024
          • DEŇ VODY 2024

          • Tohtoročný Deň vody sme na našej škole oslávili priam umelecky. Po úvodnej prezentácii a zopakovaní si potreby vody pre náš život a dôležitosť starostlivosti o ňu sa naši žiaci mohli predviesť ako malí ilustrátori. 

            Bola vyhlásená celoškolská súťaž o najkrajšiu ilustráciu k básňam o vode. Žiaci pracovali usilovne a ich výsledky práce boli úžasné. 

            VÝHERCOVIA

            celoškolskej výtvarnej súťaže  

            NAJKRAJŠIA ILUSTRÁCIA

            k Svetovému dňu vody (22.3. 2024)

            1. miesto:   EMA FRIČOVÁ  (3.roč.)

            2.miesto:  SÁRA KOVÁČOVÁ (2. roč.) a JAKUB DOBEŠ (3. roč.)

            3. miesto: KARIN JANUROVÁ (1. roč.), TAMARA MARUNOVÁ (3.roč.) a NATÁLIA VALEKOVÁ (4.roč.)

             

            SRDEČNE BLAHOŽELÁME!!

             

             

          • Eco Energy Tour

          • V piatok 22. 3. 2024 sa naši žiaci a predškoláci zúčastnili na zaujímavom a poučnom programe Eco Energy Tour. Je to najlepšia a najväčšia ekologická šou na Slovensku . Obľúbený koncept ECO TOUR je organizovaný známym moderátorom a spevákom Thomasom Puskailerom. Zameriava sa na rôzne témy v oblasti ekológie. My sme si vybrali program na tému ECO ENERGY TOUR.

            Je to  vzdelávacia šou, počas ktorej sa žiaci oboznámili so svetom energie. Cieľom šou bolo zábavným spôsobom vysvetliť žiakom, aké rozličné zdroje energie na svete a na Slovensku máme k dispozícii, ako a na čo všetko energiu využívame a akým spôsobom sa dostane až ku nám domov. Program poukazoval na dôležitosť využívania zelenej energie a taktiež ponúkal jednoduché tipy a triky na šetrenie elektrickej energie, ktorými môžeme výrazným spôsobom zlepšiť stav našej planéty. Súčasťou boli súťaže, pokusy, eko-fakty, kvíz, eko-pesničky či krátke videá so známymi osobnosťami šou biznisu.

            Ďakujeme Obecnému úradu v Konskej za poskytnutie priestorov, v ktorých sa podujatie  uskutočnilo. Taktiež ďakujeme Thomasovi a celému tímu za ich nasadenie, profesionálny prístup a už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie. 

          • Knižné kruhy

          • Počas mesiaca marec sme zrealizovali aktivitu knižné kruhy. Deti si vybrali zo školskej knižnice knihu na čítanie s environmentálnou tematikou (druháci – Zvieratká z Jakubovho kopca, tretiaci – Medové príbehy, štvrtáci – Herbárik). Knihy čítali v čitateľských krúžkoch na hodinách, ale aj cez prestávky podľa individuálneho uváženia. Diskusia o prečítaných knihách v triedach bola veľmi podnetná a na jej základe deti vypracovali svoje projekty: druháci – leporelo, tretiaci – komiks, štvrtáci – kreslený herbár a na informatike vytvorili aj prezentáciu o vybraných rastlinách.

          • Súťažná fotografia

          • Zdravý pohyb máme radi! (projekt Viem, čo zjem)

            V tomto školskom roku sme sa zapojili do celoslovenskej súťaže "Zdravý pohyb máme radi", ktorá je súčasťou projektu Viem, čo zjem. Nakoľko tohto roku boli už v projekte zapojený tretiaci (téma o zdravej výžive: Vyvážená strava), práve oni  boli ochotní popracovať na výzve v súťaži o najzaujímavejšiu fotku z nejakej pohybovej aktivity na  škole. Žiak III. A odfotil jednu skupinku detí počas nácviku tančeku na latinsko-americké rytmy počas hodiny Telesnej a športovej výchovy.  Tanček ešte docvičujeme a fotografiu sme zaslali do súťaže, aby reprezentovala našu školu. Nebude  nám až tak vadiť, že sa neumiestníme, dôležité je, že učíme deti  mať radosť z akéhokoľvek pohybu. Aj z tanca!!!

        • Pomôžte nám vyhrať ovocnú záhradu pre deti - VYHODNOTENIE
          • Pomôžte nám vyhrať ovocnú záhradu pre deti - VYHODNOTENIE

          • Vážení rodičia, žiaci a všetci, ktorí ste prispeli svojím hlasom v súťaži o ovocné stromy a kry,

            chcem Vám zo srdca poďakovať za Váš aktívny prínos a podporu v našom úsilí o rozšírenie pestovania ovocných stromov a kríkov na školskom dvore. Aj keď sme v súťaži neuspeli, nesmierne si vážim Vašu snahu a záujem. Vaša účasť nám ukázala, že Vám záleží na životnom prostredí a na tom, aby sa naše deti učili o dôležitosti pestovania ovocia a zeleniny.

            Aj keď sme nedostali grant na ovocné stromy, nevzdávame sa našej myšlienky. Budem hľadať iné možnosti, ako financovať výsadbu stromov a kríkov na školskom dvore. Verím, že sa nám to s Vašou pomocou podarí.

            Ešte raz Vám ďakujem za Vašu podporu.

            Riaditeľka školy

          • ŠKD / PÍSMENKOVO

          • Cieľom aktivít na rozvíjanie čitateľskej gramotnosti je podporaovať rozvoj jazykových schopností a posilňovať komunikačné a písomné zručnosti aj u detí v školskom klube. Jednou z takýchto činností bola aktivita PÍSMENKOVO. Po vylosovaní písmen deti tvorili slová, vety a pokúsili sa vytvoriť krátky príbeh. Pracovali v skupinkách, svoju prácu odprezentovali pred ostatnými kamarátmi, a tým si rozvíjali aj kooperačné, komunikačné, prezentačné zručnosti. 

          • Návšteva Krajskej knižnice v Žiline

          • Žiaci 3. a 4. ročníka navštívili Krajskú knižnici v Žiline. Zoznámili sa s priestormi knižnice a jej fungovaním. Nahliadli do sekcie detskej literatúry a mohli si poprezerať publikácie knižnice. Následne sa zúčastnili podujatí Dobrodružstvo v komixe a Príroda okolo nás.  Dozvedeli sa o čom hučí voda? O čom šumí les? Hravou formou spolu spoznávali tajomstvá vody, lesa a ich obyvateľov. Dozvedeli sa  ako môžeme chrániť prírodu. V prednáške o komixe objavovali históriu komixu, spoznávali najznámejšie komixy, ktoré si neskôr v knižnicu aj vyhľadali.

          • Šaliansky Maťko 2024

          • Dňa 16. februára 2024 sa v CVČ v Žiline konalo okresné kolo 29. ročníka súťaže v prednese slovenských povestí – Šaliansky Maťko J. C. Hronského.

            Žiačka našej školy Kristínka Kardošová sa tiež zúčastnila a zmerala si svoje recitačné schopnosti so žiakmi z ďalších základných škôl zo Žiliny a jej okolia.

            A to, že je skutočne nadaná a usilovná ocenila aj porota.

            Kristínka Kardošová z 3.A obsadila  krásne 1. miesto s ľudovou povesťou O voňavom chlebíku a tajnej dohode so strašidlom z mlyna.

            Tým si vyslúžila postup do krajského kola.

            Srdečne blahoželáme!

          • Školské kolo Hviezdoslavov Kubín

          • V priestoroch našej školy sa konalo Školské kolo súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín, v ktorom sme mali možnosť vypočuť si prednesy a recitácie rôznych diel slovenských autorov. Vypočuli  sme si prednesy 13 účastníkov súťaže. Tým, ktorí získali krásne ocenenia srdečne gratulujeme a všetkým recitátorom ďakujeme za pekný umelecký zážitok pri ich prednese.

          • Úvod do finančnej gramotnosti- workshop

          • Dňa 13.2. sa uskutočnil na našej škole workshop na tému Úvod do finančnej gramotnosti. Dve lektorky z OZ Mladý podnikavec hravou formou  oboznámili deti  so základmi finančnej gramotnosti.

            Žiaci 1. a 2. ročníka sa venovali témam: Vzťah hodnôt a potrieb s peniazmi, Čím platíme, Platobná karta a bankomat, Nakupujeme a míňame a žiaci 3. a 4. ročníka sa rozprávali na témy: Chcem vs. potrebujem, Ochranné prvky bankoviek, Výmenný obchod, Euro, hotovosť a karta, Čo je príjem a čo výdavok. Na záver si zahrali spoločenskú hru, kde si precvičili počítanie. Myslíme, že workshop naplnil očakávanie žiakov aj učiteľov. Žiaci mali príjemné pocity a všetky aktivity sa im páčili.

          • MATEMATICKÉ HRY V ŠKD

          • Matematická gramotnosť znamená schopnosť rozvíjať a používať matematické myslenie a porozumenie na riešenie rôznych problémov v každodenných situáciách. Preto aj v klube deti vedieme k tomu, že matematika je silným nástrojom na poznávanie sveta, jeho zákonitostí, a že matematika nám pomáha riešiť rôzne životné situácie. Robíme tak pomocou MATEMATICKÝCH HIER, pri ktorých využívame už nadobudnuté matematické zručnosti ako sú rozmýšľanie, úsudok, argumentácia, riešenie problémov a iné a deti si to ani neuvedomujú, lebo to robia automaticky a hravo. V ŠKD matematiku NEUČÍME, len ďalej hravo rozvíjame vedomosti, ktoré deti nadobúdajú na vyučovaní. 

          • Viem, čo zjem - Vyvážená strava

          • Aj tento rok sa naša škola zapája do celoslovenského projektu - Viem, čo zjem. Je to preto, lebo nám nie je ľahostajný životný štýl a stravovanie našich žiakov. Nakoľko žiaci 3. ročníka majú v prírodovede témy o zdravej výžive, potravinovej pyramíde, zložení stravy, práve tretiaci sa zapojili do tohto projektu a to témou Vyvážená strava. Na hodine sme si so žiakmi objasnili, aké zložky musí obsahovať  výživná strava, prečo vzniká obezita a čo je dôvodom jej vzniku, ako môžeme  správnou stravou a dostatočným pohybom ovplyvniť učenie, aké sú dve základné zásady zdravého stravovania, aké sú to jednodruhové a priemyselne spracované potraviny a čo (a v akom pomere) by mal obsahovať "zdravý tanier" počas dňa.

            Popritom si žiaci pozreli na interaktívnej tabuli prezentáciu na túto tému, zapísali si najdôležitejšie poznatky z témy. Najatraktívnejšou časťou bola praktická časť - príprava zdravej pochúťky, ktorú si žiaci s menšou pomocou pani učiteľky sami pripravili. Zistili sme, že zdravé veci sú naozaj chutné a prispievajú k našej celkovej rovnováhe a spokojnosti. 

          • Príbeh o internetovej bezpečnosti

          • Deň bezpečného internetu je každý rok vo februári a jeho zmyslom je podpora bezpečného a pozitívneho používania digitálnych technológií, najmä medzi deťmi a mladými ľuďmi. Zaujímavú prednášku so skutočnými príbehmi odprezentoval u štvrtákov p. Sitányi. Deti upozornil na ochranu súkromných údajov na internete, najmä na webových stránkach sociálnych sietí, kde na neskúsených používateľov číhajú rôzne riziká. Na základe získaných informácií deti vypracovali projekt Bezpečne na internete. Mladší žiaci sa s problematikou oboznámili zábavnou formou – rozprávkami na stránke ovce.sk.

          • V hlavnej úlohe - odpadový materiál!

          • Žiaci tretieho ročníka spojili príjemné s užitočným. Pracovali s odpadovým materiálom - papier, korok, plast.

            Prvou úlohou bolo priniesť do školy čo najviac krabičiek, obalov, vrchnáčikov.

            So splnením druhej úlohy to už také jednoduché nebolo. Bez vzájomnej spolupráce a predstavivosti by nevznikli také dizajnérske modely, aké sa žiakom podarili vytvoriť.

            Ako inak ešte efektívne využiť odpadový materiál? Tak to bola tretia úloha. A podarila sa! Na hodine anglického jazyka si žiaci precvičovali rozhovory s využitím modelov, ktoré postavili. A že sa im komunikovalo v angličtine oveľa ľahšie môžem potvrdiť. Ako ich učiteľka angličtiny som postrehla väčšiu mieru plynulosti v tvorení viet a menšiu mieru chybovosti.

            NEVYUŽITÝ MATERIÁL PUTOVAL DO TRIEDENÉHO ODPADU A ODTIAĽ ZAS ROVNO DO KAŽDOROČNÉHO ZBERU PAPIERA NA NAŠEJ ŠKOLE.